Rubberkorrels op sport’gras’velden kankerverwekkender!

rubberkorrels-op-sport’gras’velden-kankerverwekkender!

22-01-21 07:38:00, x
x Rubberkorrels op sport’gras’velden kankerverwekkender!

2021 ©  WantToKnow.nl/be (op basis van ZEMBLA)

x

We brachten HIER op de site het verhaal al enkele keren. Het onvolprezen onderzoeksprogramma ZEMBLA van BNN/VARA onderzocht de rubberkorrels die worden gestrooid op de kunststofgrasvelden van sportcomplexen. Op meer dan 2000 sportcomplexen worden deze korrels gebruikt. Korrels die afkomstig zijn van vermalen oude autobanden en allerlei chemische verbindingen bevatten, die regelrecht kankerverwekkend zijn voor mens en dier. Waarom er dan vergunning werd verleend voor het gebruik van dit materiaal voor dit soort toepassingen? Heel simpel, de vergunning werd verleend op basis van een zg. ‘industriële toepassing’. Dat wil zoveel zeggen, dat de maatstaf waaraan dit materiaal moet voldoen, absoluut ontoereikend is, om de veiligheid bij ‘menselijk gebruik’ af te dekken.

Dat betekent dat de ‘recycling-industrie’ een goudmijn had aangeboord, door dit juridische trucje toe te passen. Want het granulaat (gemalen rubber) werd immers op een niveau gebruikt, waarbij kinderen en volwassenen continue in contact komen met dit materiaal. Via slidings bijvoorbeeld, of via valpartijen. Bovendien wordt het fijnstof, dat ontstaat door het verspreiden van deze korrels over kunststofgrasvelden, ingeademd..

Tot nu toe kon men de harde link met vele kankergevallen niet leggen. En precies dat is nu veranderd. Want, zo schrijft Zembla, er blijken nog meer schadelijke en kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels van kunstgrasvelden te zitten, dan tot nu toe werd aangenomen. Bovendien lekt een aantal van die stoffen makkelijker weg dan de al bekende schadelijke stoffen in rubbergranulaat. Dat blijkt uit nieuw promotieonderzoek van chemicus Ewa Skoczynska van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Haar promotor, hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer, vindt dat met deze bevindingen de huidige normen voor rubbergranulaat veel strenger moeten. In totaal gaat het om 46 nieuwe aangetroffen stoffen. Een aantal daarvan zijn kankerverwekkend of op een andere manier schadelijk. Bijvoorbeeld de stof Bisphenol F die sterk lijkt op Bisphenol A. Van die laatste hormoonverstorende stof was al bekend dat die in rubbergranulaat voorkomt. Bisphenol A kan onder meer het immuunsysteem van kinderen aantasten, schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en ervoor zorgen dat kinderen gevoeliger worden voor infectieziekten.

Naast de groep kankerverwekkende stoffen, ontdekte Skoczynska ook stoffen waarvan het vermoeden bestaat dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Van een derde groep stoffen is nog niets over de giftigheid bekend en er is meer onderzoek nodig om vast te stellen wat ze onder bepaalde omstandigheden doen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: