Vrije journalistiek bedreigd in Griekenland

vrije-journalistiek-bedreigd-in-griekenland

22-01-21 07:30:00,

22 januari 2021 – De Griekse minister voor burgerbescherming, Michalis Chrysochoidis, neemt een wetgevend initiatief opdat journalisten voortaan bij demonstraties op een door de politie aangewezen plaats blijven, waar een politieofficier hen over het verloop zal op de hoogte houden. “Om hen te beschermen”, aldus de minister. Demonstraties in Griekenland verlopen inderdaad soms zeer woelig, en er komt soms geweld aan te pas, maar dat is in niet geringe mate de schuld van het politieoptreden. En net zoals Macron in Frankrijk wil Chrysochoidis filmpjes, foto’s en getuigenissen daarover buiten de openbaarheid houden.

De bond van Atheense journalisten ESIEA en de bond van fotojournalisten hebben al sterk geprotesteerd. Voor hen is het een inbreuk op de persvrijheid en het grondwettelijk burgerrecht op informatie, met als bedoeling de misbruiken bij het politieoptreden weg te stoppen. Voor professor Giorgos Pleios, lid van de onafhankelijke Nationale Raad voor Radio en Televisie betreft het niet alleen een serieuze beperking van de persvrijheid, maar is het ook een veeg teken voor wat daar ter plaatse zal gebeuren.

Pittig detail: Chrysochoidis bekleedde diverse ministerambten voor de PASOK (Griekse sociaaldemocraten) en was zelfs een tijdlang lid van het secretariaat van de Partij van Europese Socialisten (PES). In 2019 werd hij minister onder de rechtse premier Mitsotakis. (hm)

Bronnen: New Greek bill limits journalists to a ‘specific spot’ in protests (Euractiv), Kotzias: Greek government uses ‘tyrannical’ methods to quell opposition voices (Euractiv) , AVGI (vertaald met Google Translate)

Hits: 15

Geplaatst onder: Korte berichtenDruk dit bericht af Druk dit bericht af

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: