‘Lekker makkelijk’, de mentaliteit die dictatuur bracht – Interessante Tijden

‘lekker-makkelijk’,-de-mentaliteit-die-dictatuur-bracht-–-interessante-tijden

23-01-21 02:27:00,

Vrij en Zat, de mentaliteit van de gemiddelde ‘burger’ die zich door internationale politiek laat opeten

Vooralsnog bestond mijn werk te vaak uit het steeds nauwkeuriger blootleggen van problematiek en veroorzakers daarvan. Maar in een maatschappij waarin ‘waarheid’ geen waarde meer heeft (‘ja dat vind jij’ is de standaardrepliek), en gemakzucht ook intellectueel de norm is, dan is goed geïnformeerd zijn eerder een handicap, zo bedacht ik. Denk ook aan antwoorden als ‘Ik kan MIJ niet voorstellen’..

In een technocratische oligarchie staan burgers op het menu….

(Post)modern
Mensen nemen enkel de eigen beperkte ervaring en wat opgeklopte mediascheten dan als norm voor wat waar kan zijn, niet controleerbare bewijslast die je zelf kunt naspeuren. ‘Ja maar dadoejaiook!’, zo hoor ik de massamens tegenover me al trappelen van ongeduld.

Bij pogingen de ander te overtuigen, dat die zichzelf als persoon niet als uitgangspunt moet nemen ben jij voor hen de boeman, zo merk ik in pogingen tot gemeenschappelijke waarheidsvinding. ‘Ja maar da doejaiook’

Je blijft in het horizontale ‘jij versus mij’-vlak, in plaats van dat je in een driehoek komt: Jij- Mij-Waarheid in de punt los van ons beiden. Er bestaat niet ‘jouw waarheid/mijn waarheid’, wel ‘jouw/mijn mening’ en ‘Waarheid’.

Onbewust hangen moderne Nederlanders twee stellingen aan. De mens is van nature goed, vooral ikzelf. En ‘ieder zijn waarheid’. Zonder het te snappen zijn ze postmodern, maar leg dat vooral niet uit want de inspanning is ze al teveel. Dat je kunt denken over de herkomst van je denken.

Daartoe willen de meeste mensen grootgebracht aan met massamedia-infuus zich ten eerste al niet inspannen. Wel eist men ‘jai moe mai meuning respukeuruh’, waarmee men bedoelt: jij mag alleen complimentjes geven, anders vind ik je een lul en heb jij het gedaan.

Vrijheid voor burgers in een kapitalistische economie is uitsluitend gebaseerd op bestedingsvrijheid. Zonder geld zit je gevangen

Je komt ook bij naasten niet los van het horizontale vlak, alsof je een rangorde-gevecht moet voeren in plaats van gemeenschappelijke zoektocht naar meer waarheid, gedefinieerd als ‘waar bewijs naartoe wijst’. Waarom zou je een ‘mening’ koesteren die niet waar is?

Je kunt elkaar immers ook helpen, van een waanidee verlossen, zoals de leugen dat er een pandemie zou zijn.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: