Frankrijk: ‘Niet meer bellen of praten’ in OV, EU-burgers moeten negatieve testuitslag overleggen — Sott.net

frankrijk:-‘niet-meer-bellen-of-praten’-in-ov,-eu-burgers-moeten-negatieve-testuitslag-overleggen-—-sott.net

24-01-21 03:30:00,

metro parijs mondkapjes

© Joris Van Gennip
Metropassagiers in Parijs

De Fransen hebben een opmerkelijk advies gekregen in de strijd tegen corona: houd je mond. Als ze met het openbaar vervoer reizen, kunnen ze beter niet meer praten en ook niet meer bellen.

Dat staat in een officieel advies van de prestigieuze Nationale Academie van Medische Wetenschappen. De Academie is één van de belangrijkste adviesorganen van de Franse regering op medisch gebied. Er zijn ook twee Nederlandse wetenschappers lid: biochemicus Hendrik Coenraad Hemker en psychiater Rutger van der Gaag.

Het instituut zegt zich zorgen te maken over de nieuwe varianten van het coronavirus. Door die varianten neemt het risico besmet te raken toe. En helemaal waar mensen dicht op elkaar staan.

,,In het openbaar vervoer is het onmogelijk om goed afstand te houden tot anderen”, schrijft de Academie. Het verplichte mondkapje in trein en tram biedt bovendien geen 100 procent veiligheid. De medici komen daarom nu met ‘de heel simpele voorzorgsmaatregel’: zwijg! De Fransen moeten in het openbaar vervoer hun lippen op elkaar houden en hun telefoon in hun zak.

Van 1 naar 2 meter

De afgelopen tijd kwam de Franse regering al met een serie nieuwe maatregelen en aankondigingen. Het officiële devies is nu: houd 2 meter afstand in plaats van 1 meter, zoals tot voor kort gold. Huisgemaakte mondkapjes worden nu afgeraden omdat ze vaak niet goed genoeg zijn.

Sinds afgelopen weekend geldt er al een avondklok vanaf 18.00 uur en vanaf vannacht (zaterdag op zondag) mogen EU-burgers Frankrijk alleen nog in met een negatieve testuitslag.

De regering van president Macron hoopt met al deze maatregelen een nieuwe harde lockdown te voorkomen. Maar zelfs in de regering wordt gezegd: als de huidige maatregelen niet werken, is zo’n lockdown nog het enige resterende alternatief.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: