Coronabeleid: controleren en beheersen

coronabeleid:-controleren-en-beheersen

26-01-21 09:27:00,

Door Gerard Koning

‘Schuivende panelen’ is de inspiratieloze titel van een futloos rapport van de PvdA. De sociaaldemocraten probeerden daarmee in 1987 voor de zoveelste keer hun politieke profiel op te poetsen. Nu was de inzet afscheid nemen van de polarisatie en inzetten op consensus (dat zich zeven jaar later vertaalde in regeringsdeelname in Paars I).

Ruim 30 jaar later zien we de ‘schuivende panelen’ weer terug in de huidige coronasamenleving. We zien linkse en rechtse denkers pleidooien houden voor een strenge lockdown. We zien in reactie op de avondklok-rellen linkse activisten die applaudisseren voor het optreden van de Mobiele Eenheid en het verschrikkelijke filmpje waarop een jonge demonstrante volop door een waterkanon wordt getroffen liken. We zien rechtse law-and-order voorstanders oproepen tot het inzetten van het leger en het uitvoeren van knieschoten of gewoonweg met scherp schieten. Daar tegenover verzet een opmerkelijke coalitie van anarchisten, diehard marxisten en conservatieve denkers en activisten zich fel tegen de inperkingen van de vrijheid door de opeenvolgende overheidsmaatregelen die zogenaamd bedoeld zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eenzelfde waterscheiding zien we in de discussie over het verplichten van vaccineren en de eventuele gevolgen voor weigeraars. Aan de ene kant radicaal-linkse activisten en liberale politici die vaccinweigeraars een normaal leven onmogelijk willen maken, aan de andere kant die wonderlijke coalitie van vrijheidslievende en anti-totalitaire burgers die de keuzevrijheid van mensen voorop stelt.

In De onzichtbare maat. Archeologie van goed en kwaad (2020) citeert Andreas Kinneging Tocqueville: “De vrijheidsdrang leidt in laatste instantie tot anarchie, de gelijkheidsdrang tot een centralistische tirannie. Iemand moet immers iedereen gelijk maken en houden”. Volgens de Tocqueville kiest de moderne mens altijd voor gelijkheid, ten koste van vrijheid. En, zo stelt Kinneging, dat zien we de laatste decennia steeds duidelijker gebeuren. De gelijkheid wordt steeds ruimer geïnterpreteerd, waardoor de vrijheid meer en meer afneemt. “Aan het einde van die ontwikkeling staat onvermijdelijk de gecentraliseerde tirannie,” schrijft Kinneging. De afgelopen maanden laten zien dat zijn stelling sneller dan gedacht verwezenlijkt wordt. De coronadictatuur als onderdeel van The Great Reset.

De van oorsprong Russische pianiste en zangeres Tessa Lena schrijft op haar blog ‘Tessa Fights Robots’: “The Great Reset is a massively funded, desperately ambitious, internationally coordinated project led by some of the biggest multinational corporations and financial players on the planet and carried out by cooperating state bodies and ngo’s.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: