‘In Brabant, daar brandt nog licht…’ – Interessante Tijden

‘in-brabant,-daar-brandt-nog-licht…’-–-interessante-tijden

26-01-21 11:08:00,

Het accupak vervangt het net

Het is niet denkbeeldig dat de stroom in Nederland zal uitvallen. Bijvoorbeeld omdat door meer ‘duurzame energie’, dus weersafhankelijke wiebelstroom van Timmermans cs. de zogenaamde ‘spanningskwaliteit’ (fluctueert rond 50 Hertz bij 230 Volt) wisselvalliger wordt. Dus dat de netbeheerder continue moet bijsturen, bijvoorbeeld als de wind wegvalt of wanneer het plots te hard waait.

Bomenknuffelen, dat kan ik wel…Diep van binnen bleven we hippie

Vorig jaar januari schijnen we in Europa langs de rand van een totale blackout geschampt te zijn, aldus een Delftse ingenieur die ik ken. Dat kan zelfs al gebeuren wanneer enkele centrales in Bulgarije plots afgeschakeld raken zodat (plotse) onbalans op het Europese net ontstaat.

De frequentie van de spanningskwaliteit (230 Volt wisselspanning) zakt dan te ver onder de 50 Hertz-norm.

In Nederland moet Tennet de stabiliteit van het net bewaken. Dat de nieuwe bazin van Tennet, Manon van Beek een procesmanager is die wel alles van ‘diversiteit en inclusie’ weet, maar niets van natuurkunde: dat hoeft geen geruststemmende factor te zijn.

De NPO/NOS, dus de Staatsomroep verkoopt ons tegelijk het waanzinnige idee, dat je binnen huidig Europees net ‘fossielvrij’ zou kunnen leven. Bij meer dan 10% weersafhankelijke wiebelstroom krijg je al serieuze regelproblemen.

Maar veel meer dan een mogelijke ‘doomsday’ – of noem het Earth Day (22 april, dan gooien ze ook alle lichten uit) spreekt de zelfvoorzienendheid van autarkie aan in energie. Dus keek ik bij een boer in Brabant, die een oude droom van mij technisch had gerealiseerd: Offgrid gaan!

In Brabant daar brandt nog licht

Los van het Net!
Alweer 11 jaar geleden schreef ik voor De Ingenieur (van Ingenieursvereniging KIVI) een groot onderzoeksverhaal ‘Los van het Net’ over de mogelijkheid van offgrid. We bezochten offgrid-Eiland Eigg (dat vooral draait op dieselaggregaten), en gingen bij andere initiatieven langs.

Daarin las je ondermeer over het tragisch lotgeval van Delfts bouwkundig ingenieur Jan Husslage.

Die had een duurzaam offgrid-huis gemaakt, zelfvoorzienend op stroom in Steenwijk. Een voorbeeld voor ‘de energietransitie’ zou je zeggen. Maar hoho, dacht de ambtenarij.

Vanwege vermeende overschrijding van de bouwtermijn moest Husslage de woning in april 2008 afbreken, ondanks mediaprotesten en Tweede Kamervragen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: