Open brief aan de politie van Amsterdam en aan alle politie-agenten in ons land

Op 17 januari 2021 was ik op het Museumplein. Ik was daar helemaal vanuit Overijssel heen gereisd samen met een andere huisarts. Zó erg bezorgd maak ik mij over het schenden van onze grondrechten. We zitten al wekenlang in een lockdown. Onze kinderen hebben de afgelopen weken geen goed onderwijs gekregen. Onze jeugd wordt gedemoniseerd, kan niet meer uitgaan. De horeca gaat failliet, vooral de kleine bedrijven. De culturele sector gaat kapot. Ik hoor tot mijn grote verdriet en wanhoop nu van suïcides, soms van kinderen, door de lockdown. 
Ik wil u schrijven dat ik ben geboren in Amsterdam, ik heb er ook lang gewoond toen ik er Medicijnen studeerde. Ik heb er in een ziekenhuis gewerkt.
Het was goed om op het Museumplein te zijn met zoveel mensen. Er waren heel veel mensen. De sfeer was goed.
Maar…de aanwezigheid van zoveel politie en ME was intimiderend voor mij. Rond 14.45 begon de politie bij het Rijksmuseum met waterkanonnen op de mensen te spuiten. Langs alle randen stond de ME met knuppels en schilden. Ik ben huilend naar hen toegelopen en vroeg waarom ze onschuldige burgers aanvielen. Ik kreeg geen antwoord, de agenten leken wel robots.Ik ben teruggelopen naar het Concertgebouw, daar stonden meer artsen.
We liepen naar de Lairessestraat. Nadien vernam ik dat de politie Romeo’s inzet om het geweld uit te lokken. Ik heb daar inmiddels veel filmpjes van gezien. Ik ben verbijsterd dat dit gebeurt in Nederland. Ik ben bezorgd en bang.
Op het journaal werden alleen rellen getoond. In de kranten werd gedaan alsof er alleen wappies waren en relschoppers. Dat is niet waar. Er waren overwegend bezorgde mensen, van alle leeftijden. Er waren kinderen en oude mensen. Ik heb musici gesproken en andere artsen.
Gisteren noemde de premier mensen zoals wij crimineel. Maar ik zie dat anders. Sinds 17 januari ben ik mijn vertrouwen in een rechtsstaat verloren. Als ik een politiewagen zie word ik bang. Ik durf geen aangifte te doen, want dan weet de politie mijn adres. Dát is wat het met mij gedaan heeft, en ik vermoed met vele anderen.
Mijn indruk is dat de regering de politie aanzet tot geweld. Ik ben ervan overtuigd dat veel agenten zich hier niet goed bij voelen. Ik wil die agenten wijzen op het bestaan van de BPOC2020.nl.
Dat is de onderzoekscommissie Corona in Nederland. Helaas buiten-parlementair, want ook het parlement functioneert niet meer. Zij heeft zich buitenspel gezet met de coronawet. Deze ‘afgetreden’ regering heeft nu bijna alle macht. De overheid en media houden elkaar in mijn beleving in een verstikkende greep. De werkelijkheid wordt opgeofferd aan het narratief, dat wij ‚samen moeten strijden tegen een virus’. 
In mijn ogen maakt de overheid samen met de media dit land kapot. Wij zijn bang voor elkaar gemaakt. Groepen mensen zijn tegen elkaar opgezet. De ene groep boos op de andere omdat zij zich niet aan de corona-regels houden. De andere groep bezorgd en boos omdat die regels onlogisch zijn, en alles kapot maken wat ons lief is.
Politie van Amsterdam, landelijke politie, ik roep u op te stoppen om geweld te gebruiken tegen de burgers. Wij hebben het recht om onze mening kenbaar te maken. Wij hebben het recht om te demonstreren. U hebt de plicht om ons te beschermen in plaats van ons aan te vallen. 
Elke agent heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Ik vraag u in de spiegel te kijken en u zelf af te vragen of u nog wel mee wilt werken aan geweld tegen de eigen bevolking.
Els van Veen

op persoonlijke titel
huisarts
moeder van drie kinderen
nabestaande van suïcide

%d bloggers liken dit: