Het leger oefent (TAC EW) de elektronische oorlog(EW).

het-leger-oefent-(tac-ew)-de-elektronische-oorlog(ew).

29-01-21 12:22:00,

Van maandag 25 januari tot en met vrijdag 12 februari 2021 vindt de oefening Tactische Elektronische Oorlogsvoering (TAC EW) plaats boven Midden- en Oost-Nederland. TAC EW is een gezamenlijke oefening van het Defensie Helikopter Commando en eenheden van de landmacht en de oefening vindt plaats op weekdagen tussen 09:00 en 23:00 uur in Midden- en Oost-Nederland. Het zwaartepunt ligt ’s avonds tussen 17.00 en 23.00 uur. De luchtmacht oefent met Apache-gevechtshelikopters en Cougar-transportheli’s.

 Wat is elektronisch oorlog voeren?
Elektronische oorlogvoering (EW) is de toepassing van alle mogelijke passieve en actieve manieren om het radioverkeer, dataoverdracht, gebruik van radar-, sonar, infrarood- en/of lasersystemen, om het de tegenpartij moeilijk te maken of geheel onmogelijk. Dit door een vijand aan te vallen of vijandelijke aanvallen tegen te gaan. De militairen hebben een zware technische opleiding en een zware screening doorlopen en moeten met topgeheim materiaal werken. Ze zijn afkomstig uit verschillende eenheden.

Waarom wordt deze oefening in het oosten en midden van Nederland gehouden?
Deze specifieke oefeningen vinden normaal plaats op een trainingslocatie in Duitsland, maar vanwege de coronamaatregelen traint Defensie nu meer in Nederland. De helikopters vertrekken vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. Tijdens de oefening wordt er gesimuleerd dat er een verhoogde radar-dreiging is. Tijdens de oefening:
1. vliegen helikopters laag:
2. traint de eenheid het ‘meeluisteren’ en ‘meekijken’.

Ad. A. Helikopters vliegen laag!
De helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de vliegbasis Gilze-Rijen trainen deze periode de tactische elektronische oorlogsvoering. Helikopterbemanningen en loadmasters* worden zo opgeleid en getraind in omstandigheden waar elektronische oorlogsvoering en het vliegen onder verhoogde dreiging een grote rol spelen.

* Een loadmaster is werkzaam op een Cougar- of Chinook-helikopter of een Hercules C-130 vliegtuigen draagt de verantwoordelijkheid over de planning en indeling van de ‘lading’ van het ruim of de lading onder de helikopter vóór de vluchten en over de lading zelf tijdens de vluchten.

Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Ze zoeken dekking op lage hoogte, achter bijvoorbeeld een rij bomen, een bosperceel of heuvel, zodat ze buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven en ongezien hun missie kunnen uitvoeren.

Ad. B. Meeluisteren en -kijken
Een elektronische oorlogsvoering (EOV)-eenheid kijkt als het ware door een speciale bril naar het slagveld en kan daarmee cyber- en elektromagnetische activiteiten zien.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: