Explosief rapport: Deense premier loog over lockdown

explosief-rapport:-deense-premier-loog-over-lockdown

30-01-21 07:01:00,

in Buitenland
30 januari 2021 15:00

Niet de gezondheidsinstanties, maar de overheid was de drijvende kracht achter de beslissing om aan het begin van de coronapandemie een lockdown af te kondigen in Denemarken. Tot die conclusie komt een groep deskundigen.

De onafhankelijke expertgroep kreeg van het Deense parlement de opdracht om te analyseren wat er vooraf ging aan de aankondiging van premier Mette Frederiksen dat Denemarken in lockdown zou gaan. Frederiksen heeft altijd beweerd dat de beslissing over de lockdown was gebaseerd op adviezen van de gezondheidsautoriteiten. Ze heeft dus gelogen.

“Het model van de lockdown was niet ontwikkeld door medische adviesgroepen of de Deense gezondheidsdienst,” aldus het rapport van de experts. “Alles wijst erop dat het ook niet ontwikkeld is door het Deense gezondheidsinstituut Statens Serum Institut.”

“De afwezigheid van een alternatieve bron van de lockdownplannen suggereert dat het lockdownplan dat op 11 maart is gepresenteerd tijdens een persconferentie is ontsproten in het kantoor van de premier.”

Uit het rapport valt ook op te maken dat de overheid en gezondheidsinstanties het in de aanloop naar de lockdown in maart 2020 op veel punten niet met elkaar eens waren.

In Nederland gebeurde iets soortgelijks: OMT-leden hadden zoveel moeite met politieke druk dat ze overwogen om op te stappen. De wetenschappers die het kabinet adviseren over het coronabeleid hadden het gevoel dat ze niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici.

Geen asielzoekers meer

De Deense premier baarde vorige week nog opzien door te zeggen dat ze helemaal geen asielzoekers meer wil opnemen in Denemarken. Ze zei dat ze het aantal asielaanvragen in het land wil terugdringen naar nul. “Dat is ons doel. We kunnen dat natuurlijk niet beloven,” zei ze.

In 2020 registreerde Denemarken 1547 asielzoekers, het laagste aantal sinds 1998. Op het hoogtepunt van de Europese migratiecrisis in 2015 vroegen 21.316 mensen asiel aan in Denemarken.

“We moeten ervoor zorgen dat er niet te veel vluchtelingen naar ons land komen. Onze sociale cohesie staat al onder druk,” zei Frederiksen.

[The Local]

5
29
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je deze informatie waardevol?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: