Hoe kun je Facebooken, WhatsAppen en Twitteren zonder Facebook, WhatsApp en Twitter? – Bouwen aan Beter

hoe-kun-je-facebooken,-whatsappen-en-twitteren-zonder-facebook,-whatsapp-en-twitter?-–-bouwen-aan-beter

30-01-21 06:48:00,

Nu Twitter-alternatief Parler in de pan wordt gehakt door een eendrachtige, criminele actie van de twee mega app stores (Google en Apple) en de IT-provider van Parler (Amazon), rijst de vraag welk alternatief social media platform nog veilig is voor de massieve censuur die de internet grootbedrijven ontketenen.

Afbeelding van tiffanytlcbm via Pixabay

Door de grootschalige censuurmaatregelen van afgelopen week, vluchten velen van Facebook naar MeWe of Telegram, van WhatsApp naar Signal en van Twitter naar Parler. Van het ene gecentraliseerde en door inlichtingendiensten gecontroleerde platform naar het andere gecentraliseerde en door inlichtingendiensten gecontroleerde platform. Dat is begrijpelijk, maar niet erg handig.

Het probleem is dat er geen 100 procent vergelijkbare platforms zijn zonder de onwenselijke Big Tech-kanten, zoals reclame, privacy issues en censuur. De harde werkelijkheid is dat er geen goede alternatieven zijn.

YouTube is er, ondanks de naam, niet voor Jou

Gebaseerd op uitgevoerde acties, blijkt vrije communicatie online bij Big Tech volstrekt onmogelijk. De harde realiteit is dat alles wat Big Tech is, uiterst dubieus is gebleken. En bij YouTube, Twitter, WhatsApp en Facebook krijg je te maken met censuur, reclames, tracking en tracing en bergen privacy issues. Dit geldt voor alles van Google en Apple en dus alles rondom de smartphone en de tablet.

Rond het jaar 2000 is beleid geïntroduceerd om internet te centraliseren in de handen van een zeer klein aantal grote bedrijven. De Silicon Valley “cloud”. Grootschalige centralisatie biedt zeker voordelen, want ‘iedereen’ zit (of: zat) op Facebook en WhatsApp, eenmaal op YouTube kan (of: kon) je alle video’s vinden van alle podcasters die je volgt. En je favoriete podcasters verdienen er ook nog (flink) wat geld mee. Ideaal, toch?

Yeah so if you ever need info about anyone at Harvard, just ask. I have over 4,000 e-mails, pictures, addresses, SMS. People just submitted it. I don’t know why. They ‘trust me’. Dumb fucks.
— Mark Zuckerberg, multimiljardair, eigenaar van Facebook / WhatsApp

Als je de oorsprong van Silicon Valley onderzoekt, bekijk bijvoorbeeld eens de documentaire van James Corbett, zie je dat deze gecontroleerd wordt door geldstromen vanuit het Amerikaanse Ministerie van Defensie. En als je de openbaringen van Edward Snowden volgt, zie je duidelijk de rol van de inlichtingendiensten in Silicon Valley.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: