Waarom houdt De Jonge zich bezig met het genetisch aanpassen van baby’s?

waarom-houdt-de-jonge-zich-bezig-met-het-genetisch-aanpassen-van-baby’s?

30-01-21 07:03:00,

Homepagina » Mens en Dier » Waarom houdt De Jonge zich bezig met het genetisch aanpassen van baby’s?

Foto: Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0

in Mens en Dier
30 januari 2021 12:40

Je zou zeggen dat coronaminister Hugo de Jonge zijn handen vol heeft aan de coronacrisis. Hij blijkt echter genoeg tijd te hebben voor allerlei andere zaken. Genetisch aangepaste baby’s bijvoorbeeld. Afgelopen week stuurde De Jonge een opmerkelijke brief aan de Tweede Kamer. Deze brief had betrekking op de zogeheten DNA-dialoog en noemde onder meer ‘de mogelijkheid om DNA van embryo’s te wijzigen’.

Nederlanders zijn hier alvast een beetje warm voor gemaakt door middel van bijeenkomsten, DNA-dialogen, waar ze de vraag kregen voorgelegd hoe zij denken over het aanpassen van embryo-DNA. De meeste mensen bleken er geen bezwaar tegen te hebben als je er ernstige ziektes mee kunt voorkomen. Ze willen dat het alleen mag ‘als de voordelen groter zijn dan de nadelen’.

De DNA-dialoog is georganiseerd in verband met de opkomst van Crispr-cas9, een techniek waarmee het DNA van embryo’s kan worden gewijzigd. Deze behandeling kan alleen uitgevoerd worden met ivf. De techniek roept veel vragen op over de ethiek en veiligheid. In Nederland staat in de Embryowet dat dit nog niet mag. Er kan bij de ingreep namelijk schade in het DNA ontstaan. En als bij iemand DNA is aangepast, wordt dit doorgegeven aan zijn of haar kinderen.

Verstrekkende gevolgen

Het volgende kabinet zal zich waarschijnlijk buigen over de vraag of de Embryowet aangepast moet worden. De Jonge schrijft in de Kamerbrief: “De mogelijkheid om DNA van embryo’s te wijzigen plaatst ons als samenleving voor een heel fundamentele keuze die verstrekkende gevolgen kan hebben voor toekomstige generaties.”

“De DNA-dialoog is financieel ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid en biedt waardevolle inzichten voor onder meer wetenschappers en beleidsmakers over hoe Nederlanders denken over het aanpassen van embryo-DNA,” vervolgt minister De Jonge.

Wie wil er nog een frikandel?

4.7
31
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: