Staatsgreep Myanmar – CSTV

staatsgreep-myanmar-–-cstv

01-02-21 02:20:00, Het leger belooft nieuwe verkiezingen

De militairen in Myanmar hebben de controle over het land genomen en de noodtoestand uitgeroepen voor een jaar. Het leger maar belooft nieuwe verkiezingen. Regeringsleider Aung San Suu Kyi werd opgepakt en de voormalige generaal Myint Swe is aangesteld als waarnemend president.

Aung San Suu Kyi opgepakt

De strijdkrachten, die decennia lang over het land heersten, beloven een ‘echte meerpartijendemocratie’. Ze stelden een verklaring op op Facebook dat de aankomende verkiezingen ‘vrij en eerlijk’ zullen zijn. Regeringsleider Aung San Suu Kyi werd tijdens de staatsgreep opgepakt.

Luitenant Generaal Myint Swe neemt gezag over

In de straten van steden van het land patrouilleren soldaten. In Naypidaw werden het telefoonverkeer en het internet een tijdlang afgesloten.

‘8,6 miljoen gevallen van fraude’

Er is overigens (tot nu toe) geen sprake van enig geweld, volgens de berichten.

Het leger greep de macht in de nasleep van de verkiezingen van november.

Toen boekte de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van de omstreden Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi een monsterzege. De aan het leger gelieerde USDP behaalde juist een teleurstellend resultaat, waarna de militairen klaagden over fraude. (bron)

De regering weigerde een buitengewone zitting bijeen te roepen over de beschuldigingen.

Legerwoordvoerder generaal-majoor Zaw Min Tun zei vorige week dinsdag dat de verkiezingen ‘noch vrij noch eerlijk’ waren verlopen. Hij beweerde dat er ten minste 8,6 miljoen gevallen van fraude waren geregistreerd, waaronder duizenden honderdjarigen en minderjarige kiezers.

Het leger liet weten in te gaan grijpen

De aankondiging van de staatsgreep kwam er maandag op Myawaddy TV, nadat al bekend was dat Aung San Suu Kyi, president Win Myint en andere politieke leiders door het leger opgepakt waren. De staatsgreep gebeurde enkele uren voor een nieuw verkozen parlement zou samenkomen. Het leger zegt de controle over het land overgenomen te hebben, en riep voor een jaar de noodtoestand uit.

In een brief die de NLD-partij (Partij van Aung San Suu Kyi) via social media heeft verspreid heeft Aung San Suu Kyi de bevolking opgeroepen de staatsgreep ‘niet te accepteren’.

“De acties van het leger maken van het land opnieuw een dictatuur”, aldus de verklaring. “Ik spoor mensen aan dit niet te accepteren en met hun hele hart te protesteren tegen de staatsgreep.”

Maar dat gebeurde dus niet.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: