Het farmaceutische bedrijf Pfizer en zijn lange criminele geschiedenis – Frontnieuws

het-farmaceutische-bedrijf-pfizer-en-zijn-lange-criminele-geschiedenis-–-frontnieuws

02-02-21 07:12:00, Kersti Wistrand neemt op Humanismkunskap het farmaceutische bedrijf Pfizer en zijn lange criminele geschiedenis onder de loep, die vooral in de jaren 2000 bol stond van grote schadebedragen.

In de afgelopen 25 jaar is er sprake geweest van omkoping, fraude, het grootste strafrechtelijke verbod in de geschiedenis van geneesmiddelen, vervalsingen van geneesmiddelenonderzoek, verbroken contracten, steekpenningen en experimenten met mensenlevens met ongeteste en geregistreerde geneesmiddelen.

We beginnen met de grootste schadevergoeding in de geschiedenis van medische bedrijven, die werd veroorzaakt door een grote fraude van de kant van Pfizer.

Fraude

In 2009 stond ’s werelds grootste farmaceutische bedrijf, Pfizer, in het middelpunt van de grootste fraude in de gezondheidszorg en de grootste strafrechtelijke boete ooit in de geschiedenis van geneesmiddelen.

Pharmacia & Upjohn, een dochteronderneming van Pfizer, werd beschuldigd van fraude en misleidende marketing. In totaal kreeg het farmaceutische bedrijf Pfizer een boete van 2,3 miljard dollar voor het geneesmiddel Bextra, dat zij ten onrechte op de markt brachten voor toepassingen die niet waren goedgekeurd door de medische regelgevers. Een deel van dit geld ging naar nabestaanden. [1]

Bextra werd in 1995 gepatenteerd en in 2001 door de FDA (US Food and Drug Administration, het equivalent van ons College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), goedgekeurd als ontstekingsremmend geneesmiddel. Het werd voorgeschreven voor de behandeling van osteoartritis, reumatoïde artritis en pijnlijke menstruatiekrampen.

Een klokkenluider sloeg in 2003 alarm (zie verder) en de American Heart Association presenteerde een rapport waaruit bleek dat patiënten die Bextra gebruikten terwijl ze herstelden van een hartoperatie, 2,19 keer meer kans hadden op een beroerte of hartaanval dan patiënten die een placebo kregen. [1]

Het geneesmiddel werd in 2004 door de FDA van de markt gehaald wegens “mogelijk verhoogd risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen” en “mogelijk verhoogd risico op ernstige huidreacties” en het feit dat van Bextra “niet was aangetoond dat het unieke voordelen bood ten opzichte van andere beschikbare NSAID’s. [2]

Dokterstijdschrift (in Zweden) heeft in een artikel in 2005 deze informatie overgebracht en gezegd dat Bextra vervangen zou moeten worden door andere medicijnen voor de 3000 Zweedse patiënten die het middel gebruiken. [3]

Volgens The Guardian in september 2009 is de achtergrond van de veroordeling als volgt:

Het proces van 2009 was het hoogtepunt van een zes jaar durend onderzoek naar Pfizer.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: