Bestaan er ‘Corona-kampen? – EnerzijdsAnderzijds

bestaan-er-‘corona-kampen?-–-enerzijdsanderzijds

03-02-21 07:19:00,

De huidige situatie roept bij velen dystopische vergezichten op. Sommigen lijken daar ook zonder de huidige ontwikkelingen al wat meer open voor te staan dan anderen. Toch ziet een grote groep met zorg de snelle inperking van vrijheden op grond van het virus.
Termen als ‘New World Order’, 4th Industrial Revolution’, ‘Building Back Better’ of het ‘Nieuwe Normaal’ zijn op zich al aankondigingen van grote veranderingen en daarmee onzekerheid. Ook onze koning liet zich in de Troonrede van 2020 niet onbetuigd en voorspelde voor dit jaar een volgende pandemie of externe schok.
In dit artikel duiken we in de term ‘Corona kampen’ of synoniemen ervan. Zijn dit onze toekomstige Goelags of zijn deze faciliteiten bedoeld voor tijdelijke isolatie?

Afbeelding van ErikaWittlieb via Pixabay

Cognitieve dissonantie

Bij de meningsvorming over de talrijke aspecten van deze complexe tijd speelt vooral het begrip ‘cognitieve dissonantie’. Het vertroebelt de waarneming en omgang met nieuwe tegenstrijdige informatie. Daarom even een korte toelichting op dit fenomeen.

Cognitieve dissonantie is de onaangename spanning die iemand ervaart bij tegenstrijdige overtuigingen, ideeën of opvattingen of bij handelen in strijd met de eigen overtuiging.‘ (Wikipedia)

Veel mensen zijn zich bewust van de vele tegenstrijdigheden en het gebrek aan consistentie in de communicatie door media en overheid over de pandemie. Neem bijvoorbeeld alle paniek vooraf aan demonstraties. Ze zouden ‘super spreaders’ worden doordat zoveel mensen ‘op elkaar gepakt’ staan. Maar nergens in de wereld kon achteraf een stijging van het aantal door Corona besmette personen worden vastgesteld. Opvallend was ook dat die angst vooral bij demonstraties tegen het huidige verregaande Coronabeleid werd verspreid, maar bij andere demonstratiedoelen, zoals vaak genoemd BLM, repte niemand over besmettingsgevaar.

Er gaapt een kloof tussen de mediaal verspreide angst en de realiteit. Om dat gat te overbruggen komt cognitieve dissonantie om de hoek kijken. Zo lijken mensen in angst geen objectieve informatie meer toe te laten van RIVM, WHO of CBS waaruit blijkt dat de paniek onnodig is. Het overbruggen van de kloof, dus het erkennen van je eigen cognitieve dissonantie is bedreigend. Immers, je moet dan voor jezelf en anderen toegeven dat je je voor niets hebt opgewonden over mensen die geen mondkapjes willen dragen, over ‘schending’ van de 1,5 m of groepjes jongeren in het park.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: