De tijd is aangebroken om fundamentele vragen te stellen – Transitieweb

de-tijd-is-aangebroken-om-fundamentele-vragen-te-stellen-–-transitieweb

04-02-21 09:30:00,

Nu we ruw ontwaken uit ons First World coma, ontstaat er ruimte voor een Great Reset in ons denken. We kunnen ons weer als een kind verwonderen, op ontdekkingstocht gaan en fundamentele vragen stellen. Het wordt geweldig!

Spelende kinderen stellen fundamentele vragen

Er zijn maar weinig mensen die dezer dagen niet af en toe bleek uitslaan, bij wie de schrik soms niet om het hart slaat. Moedeloos en angstig bij het zien en horen van zoveel onthullingen, onrechtvaardigheid, naïviteit en slechtheid. In wat voor wereld zijn we in godsnaam terechtgekomen?

Kreten als ‘ons land wordt kapotgemaakt’ en ‘we zijn alles aan het verliezen wat ons dierbaar is’ zijn niet van de lucht. Maar op een bepaalde manier is dat ook het gedrag van een verwend kind dat zijn speelgoed ziet afgepakt worden en hard krijst tot het dat terugkrijgt. De fopspeen waarvoor het kind eigenlijk te oud geworden is, is weg.

Was het vroeger zoveel beter?

Waren er geen leugens, manipulatie en onrecht? Of hadden we er minder last van? We waren druk met onze fopspenen: de overdaad aan luxe, goederen, reizen, onbegrensde mogelijkheden. Dat was interessanter dan het kijken achter de façade van deze mooie wereld.

Het was makkelijker na te denken over de bestemming van de volgende reis, dan over de werkelijke kost van al dat moois, of over het feit dat sommige mensen door omstandigheden niet konden deelnemen aan de ‘succesmaatschappij’.

Eenzaamheid, misbruik, onrechtvaardigheid. Het besef daarover dat af en toe de kop opstak kon worden afgekocht met giften aan de collectant bij de voordeur die ons van tijd tot tijd uit onze droomwereld kwam halen.

Kinderarbeid in landen ver weg, monsterwinsten op de rug van onderbetaalde arbeiders in de transportsector, versus een happy customer experience in de nieuwste flagshipstore of blij maar zielloos prulshoppen bij de Action. Appelen uit China en boontjes uit Egypte.

De gemiddelde navelstarende wereldburger had al helemaal geen behoefte aan verhalen over kindermisbruik in hoge kringen of vreemde complotverhalen over geheime genootschappen. Niet passend in zijn wereldbeeld… Zelfs het onrecht was fake, werd hip aangeboden door Hollywoodsterren en kon worden weggetoverd met een Facebooklike. Verboden de illusie te doorprikken…

De lelijkheid van de wereld

Maar nu we plots in ons eigen comfortabel leven geraakt worden door al de lelijkheid en het onrecht in de wereld,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: