Vaccinatiepaspoort: over agnosticisme en het niet-pluis-gevoel | Mieke Mosmuller

vaccinatiepaspoort:-over-agnosticisme-en-het-niet-pluis-gevoel-|-mieke-mosmuller

05-02-21 11:01:00,

door

Mieke Mosmuller

05-02-2021

0 commentaren
Print!

In het document van het World Economic Forum (WEF) Davos 2021 over het vaccinatiepaspoort valt een specifiek woord op: agnostisch. Het vaccinatiepaspoort zal een document zijn dat op agnostische wijze gegevens van de betreffende persoon geeft. In de kentheorie en filosofie is het agnosticisme dat je niet tot kennen kunt komen, dat je met het kenproces niet de mogelijkheid hebt de werkelijkheid te bereiken. Het agnosticisme speelt in de wetenschap een toenemende rol en de achtergrond van deze ontwikkeling kan men vinden in de 16e en 17e eeuw bij Francis Bacon. Daar waar het idee van de ‘evidence based science’ een belangrijke rol speelt om de objectiviteit te verzekeren, dreigen we als het extreem wordt de mens te verliezen. De medische wetenschap heeft nog een andere kant nodig. Die komt bijvoorbeeld tot uiting wanneer de intuïtie en het denkvermogen van de mens zich vertalen in het niet-pluis-gevoel. Bekijk video op YouTube

Mieke Mosmuller

De vorige keer heb ik gesproken over het vaccinatie paspoort zoals dat er aan zit te komen en in het artikel daarover wat ik gevonden had bij de besprekingen in Davos, ze zijn niet in Davos gehouden, maar in dat kader gehouden, dat in dat artikel kwam ik een woord tegen wat op mij nogal een effect heeft gehad. Dat is het woord agnostisch. Er wordt in dat artikel gezegd dat wanneer zo’n vaccinatie paspoort er komt en daar kunnen dan natuurlijk ook nog andere gegevens op worden opgeslagen dan alleen over de vaccinatie, dan zal dat een document zijn dat op een agnostisch wijze informatie over de betreffende persoon geeft. Nu is het woord agnostisch uit de kentheorie en de filosofie wel heel goed bekend en dat betekent eigenlijk dat je niet tot kennen kunt komen, dat je dus niet de mogelijkheid hebt om met het kenproces ook de werkelijkheid echt te bereiken. En dat heeft, dat principe van het agnosticisme speelt in de wetenschap een toenemende rol. Dus wilde ik vandaag een filosofisch uitstapje maken als bedoeld als achtergrondinformatie voor dit hele proces waar wij ons op het ogenblik in bevinden.

De wetenschapstheorie gaat eigenlijk terug op Francis Bacon in de 16e /17e eeuw en hij heeft het menselijke denken uitgeroepen tot een puur subjectief gebeuren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: