De tirannie van de ethiek – Doorbraak.be

de-tirannie-van-de-ethiek-–-doorbraak.be

07-02-21 11:32:00, Nicolo Machiavelli zag het gevaar in van ethiek die politiek domineert.
Voor de Griekse filosoof Plato (427-347 VC) was politiek een soort toegepaste ethiek. Vanuit deze traditie werd politiek dikwijls voorgesteld als een soort ‘ethisch ideaal’ in dienst van de samenleving. Daartegenover staat de machiavellistische traditie van politiek als het streven naar macht. Hierin is politieke dwang een noodzakelijk kwaad om de maatschappelijke orde te behouden. Tegenover de platoonse ethische politiek plaatste Niccolò Macchiavelli (1469-1527) een cynisch-realistische, opportunistische benadering van macht. Politiek hoefde volgens hem dus niet per se ethisch aanvaardbaar… Niet ingelogd – Plus artikel – log in of neem een gratis maandabonnement U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.

U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement
Uw E-mailadres

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak. U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
E-mailadres of loginnaam bij Doorbraak WachtwoordWachtwoord vergeten of nog geen account?Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen. E-mailadres Voornaam Naam
 » Lees verder

%d bloggers liken dit: