Wat staat er in de bij het Europees Geneesmiddelenbureau gestolen documenten over de Covid-19-vaccins? – Viruswaarheid

wat-staat-er-in-de-bij-het-europees-geneesmiddelenbureau-gestolen-documenten-over-de-covid-19-vaccins?-–-viruswaarheid

07-02-21 06:24:00,

De ontvreemde gegevens, die vervolgens op het Dark Web werden geplaatst, laten de druk zien waaraan het adviesbureau het hoofd moest bieden om het Pfizer-BioNTech-vaccin zo snel mogelijk goed te keuren. 

Oorspronkelijke artikel:
https://www.lemonde.fr/planete/article/2021/01/16/vaccins-ce-que-disent-les-documents-voles-a-l-agence-europeenne-des-medicaments_6066502_3244.html

Door Lise Barnéoud
Geplaatst op 16 januari 2021 om 12:00 uur – Bijgewerkt op 27 januari 2021 om 18:27 uur

De vertrouwelijke documenten, die op 9 december 2020 bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) werden gestolen, komen nu boven water op het Dark Web.

Le Monde heeft een aantal daarvan kunnen achterhalen en een Europees team van journalisten heeft ze uitgeplozen. Het geheel bevat een twintigtal artikelen, voornamelijk omtrent het evaluatiedossier van het Pfizer-BioNTech-vaccin. Naast de twintigtal artikelen zijn er 19 e-mails die door verschillende medewerkers van het adviesbureau tussen 10 en 25 november zijn uitgewisseld. Sommigen zouden door de hackers zijn “gemanipuleerd“, zo waarschuwde het EMA op vrijdag 15 januari in een persbericht. Echter, in een dialoog met Le Monde erkende het adviesbureau dat “de geopenbaarde e-mails een juiste weergave zijn van de problemen en de discussies die hebben plaatsgevonden.”  [Red: in het laatste nieuwsbericht dd 25 januari 2021 stelt EMA nog steeds dat de gelekte documenten zijn gemanipuleerd met als doen het vertrouwen in vaccinaties te ondermijnen: https://www.ema.europa.eu/en/news/cyberattack-ema-update-6 ]

In de e-mails, die al behoorlijk gedateerd zijn, zijn verschillende ontvangers zichtbaar zodat het minder waarschijnlijk is dat de emails inderdaad gemanipuleerd zijn. Onder de e-mails zijn er vijf die ons een beeld geven van de druk uitgeoefend op het EMA, om zo snel mogelijk een eerste vaccin tegen Covid-19 goed te keuren. In één van de emails, gedateerd op 12 november, maakt een EMA-ambtenaar melding van een discussie met de Europese commissaris voor gezondheid, Stella Kyriakides. Zij had beloofd “ervoor te zorgen dat alle lidstaten het vaccin op hetzelfde moment zouden ontvangen“. Volgens een EU-richtlijn kunnen de lidstaten in geval van een epidemie inderdaad geneesmiddelen gebruiken die niet door het EMA zijn toegelaten. Stella Kyriakides benadrukt daarbij het belang de lidstaten niet te “dwingen” tot het moeten gebruiken van de gebruikelijke nationale procedures, waarbij eerst goedkeuring door de EMA is vereist. Met andere woorden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: