Zaden zijn betaalbaar goud. Zorg dat je altijd een voorraadje hebt.

zaden-zijn-betaalbaar-goud-zorg-dat-je-altijd-een-voorraadje-hebt.

07-02-21 06:21:00,

zaden betaalbaar goud

Ik las laatst het artikel op TransitieWeb met het advies om nu je groentetuin aan te leggen. Dat is zeker een goed idee en wellicht straks noodzaak. Maar in de praktijk ben je daar mogelijk nog niet aan toe. Koop dan in ieder geval alvast zaden in.

Bij de aanschaf van zaden gaat het om een relatief kleine investering. Voor 20 tot 25 euro heb je al een behoorlijke diversiteit.

Heb je nog nooit groenten gekweekt, start dan met eenvoudiger soorten. Eigenijk zijn dat de soorten die je overal in de moestuin ziet. Dus: wortels, uien, bonen, koolsoorten, andijvie, prei, bieten.

Ik raad je aan om hier ook knolrapen bij te doen, zeker als je geen ruimte hebt voor aardappels. Een paar knollen is veel voedsel.

De eenvoudigste manier om aan zaden te komen is ze te bestellen bij een webshop. Onderstaande webshops hebben allemaal een biologische zadenassortiment.

Webshops voor zaden

Hier enkele goede leveranciers. Een greep uit het aanbod:
Dutch Garden Seeds (gratis verzending groentezaden vanaf 15euro)
Zaadhandel Van der Wal
Vreeken’s zaden
Zadenkopenonline.nl
Garant Zaden
De Bolster
Zelfs bij bol.com kun je zaden bestellen

Zaden winnen

Uiteindeljk is het van belang dat je ook steeds meer je eigen zaden gaat winnen uit de gekweekte gewassen. Daarom is het belangrijk om geen genetisch gemodificeerde zaden te kopen of F1 zaden.

F1 zaden geven mooie gewassen, maar geven niet altijd goed zaad om verder mee te kweken.

Zelf verzamel ik ook alle zaden die ik tegenkom. Zo bewaar ik alle zaden die in mijn gekochte paprika’s zitten. Ditzelfde met meloenen en pompoenen.

Ook uit tomaten kan het zaad bewaard worden, maar deze zaden zijn er door het hoge vochtgehalte wat moeilijker uit te krijgen. Dit is een heel kort filmpje met tips hoe je dat kunt doen.

Zelfs citroen-, mandarijn- en sinaasappelpitten bewaar ik. Niet alles is geschikt voor iedereen om te kweken. Maar wat zaden bewaren kan altijd. Wie weet vind je iemand die het leuk vind om een citroenboom op te kweken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: