Er zit een luchtje aan de sneeuw – wie doet chemisch onderzoek?

er-zit-een-luchtje-aan-de-sneeuw-–-wie-doet-chemisch-onderzoek?

08-02-21 10:56:00,

Er lijkt iets mis te zijn met de sneeuw die momenteel in ons land valt. Hij ruikt niet zoals verse sneeuw ruikt, laat zich maar heel moeilijk tot een bal samenpersen en slaat zwart uit als je er een vlam bij houdt. Als je dat laatste doet, smelt hij eigenlijk nauwelijks, maar lijkt eerder te verdampen en in elkaar te krimpen.

Luchtje aan de sneeuw

Gistermiddag heb ik een tijd sneeuw geruimd aan de zijkant van de boerderij. Het is stuifsneeuw en die gedraagt zich anders dan verse ‘wattensneeuw’ van grote vlokken. Dat weet ik. Maar toch had ik voortdurend een vaag gevoel dat er iets niet klopte.

Ik kreeg voeger altijd een blij gevoel als ik aan het sneeuwruimen was. Nu niet. De sneeuw zag er uit als het materiaal waarmee printers, magnetrons en wasmachines worden verpakt. Ik had het gevoel dat ik piepschuim aan het scheppen was.

Kan allemaal inbeelding zijn, dacht ik. Maar ik voelde me ook fysiek niet goed. Alsof al dat rondstuivend wit me op de adem sloeg.

Eenmaal terug binnen ben ik dingen voor dit blog gaan doen, maar op de achtergrond bleef het me dwarszitten. Toen mijn werk af was deed ik een zoekactie op Twitter.

De zoekwoorden ‘chemische sneeuw’ kwamen het eerst in me op en leverden direct treffers op. En beelden van mensen die moeite hadden om met hun aanstekers sneeuwballen te smelten.

Een hoax?

Kan een een hoax zijn. Dus opnieuw even de kop in de matige vorst gestoken en een bal gepakt. En inderdaad. De sneeuw smelt maar heel moeizaam en de vlam laat inderdaad een zwart spoor achter.

Het lijkt er op dat er ‘iets’ in de sneeuw zit dat zwart uitslaat na aanraking met vuur. Als het alleen hemelwater is wat er in die bal zit, dan kan dit uiteraard niet.

Wat toen eveneens opviel, was dat het in de keuken begon te ruiken naar verbrand plastic.

Of misschien is dat niet de goede benaming. Het begon in elk geval te ruiken naar iets ‘chemisch’ . Geen fijne lucht.

Daarna een nieuwe test gedaan. Twee identieke pannen met 200 ml water. In de ene gesmolten sneeuwbalwater (op hoog vuur ontdooid) en de andere gewoon leidingwater.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: