‘Complotdenker’, succesvolste spindoctoring-term ooit… – Interessante Tijden

‘complotdenker’,-succesvolste-spindoctoring-term-ooit…-–-interessante-tijden

09-02-21 10:55:00,

De meest succesvolle spindoctor-kreet ooit….

In de spindoctoring-week op Interessante Tijden vandaag: het woord ‘complotdenkers’. Wat is dat? Iemand die niet klakkeloos de leugens van politici voor ‘waar’ aanneemt, maar zelf op onderzoek uitgaat naar de macht achter de macht, kortom, iemand die doet wat een ouderwetse journalist zou doen, de macht controleren achter de macht.

De Partij heeft altijd gelijk (je moet NPO altijd in spiegelbeeld lezen)

Gek sinds 1967
Tenminste, zo was dat toen de journalistiek nog functioneerde. Nu niet meer. Typ het woord ‘complotdenker’ maar eens in op je zoekmachine, (bv Startpage) en onder een Bol.com-advertentie voor een boek ‘Complotdenkers’ (Maarten Reijnders o.a Volkskrant) verschijnt een pagina’s lange waslijst van tirades, de twee minuten haat (George Orwell 1984) tegen dit staatsgevaar.

Daarin gaan de gelijkgeschakelde media in handen van De Staat, twee miljardair-Belgen (alle kranten), Van der Vorm (FD) en de Bertelsmann-Stiftung (RTL) zich te buiten aan DE meest succesvolle spindoctoring-term van de eeuw. Ze distantieren zichzelf vol hoogmoed als ‘wij zijn betere mensen dan zij’.

Maar, vanuit die zelfde ezeligheid schrijven ze ook ‘hoe je begrip voor deze minderwaardige mensen moet tonen’…

De Boodschap: Complotdenkers, je wilt er niet mee gezien worden, de term voedt de zogenaamde ‘distantiedrang’, sociale smetvrees. Alle politici zijn zo gedwongen een feitelijk onjuist wereldbeeld aan te hangen, namelijk dat alleen ‘menselijk gestuntel’ de realiteit dicteert en ‘blind toeval’.

In plaats van dat invloedrijke denktanks, inlichtingendiensten van landen, miljardairs en hun ngo’s op buitensporige wijze de loop van de historie dicteren. Terwijl politici niet zelden aan hun leiband lopen.

De term werd in 1967 geintroduceerd door de CIA (onder leiding van George Bush) na het Warren-report over de toedracht van de moord op JFK. Iedereen met twijfel over de officiële lezing (eenzame gekkie deed het) moest voortaan associaties met ‘paranoïde gekkie’ oproepen. Via hun mediaconnecties (bv Henri Luce van Time Magazine, Ted Turner CNN) slaagde de CIA daar wonderlijk in.

De meest succesvolle spindoctor-kreet ooit….

‘Heftige gebeurtenis’
Afgelopen halve eeuw kreeg het historisch gezien normale woord ‘complot’ voor detectives, politieke partijen die samenspannen (enz), de bijklank ‘die is gek’. En dat is ook de betekenis die alle gelijkgeschakelde media er aan geven.

De Nationale Propaganda Organisatie (NPO) geeft de volgende definitie:

Een complottheorie is het idee dat een heftige gebeurtenis het gevolg is van een complot.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: