‘Avondklok is NIET bekrachtigd door Eerste en Tweede Kamer’

‘avondklok-is-niet-bekrachtigd-door-eerste-en-tweede-kamer’

10-02-21 09:35:00,

Homepagina » Binnenland » ‘Avondklok is NIET bekrachtigd door Eerste en Tweede Kamer’

in Binnenland
10 februari 2021 06:00

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het besluit van het kabinet om de avondklok tot en met 2 maart te verlengen. Ook coalitiepartij D66, die eerst nog tegen de avondklok was, vindt verlenging nodig. Er is ook veel kritiek. PVV-leider Geert Wilders zei dat het kabinet ‘laconiek omspringt met onze vrijheden’. Kuzu (Denk) vindt het niet kunnen dat het kabinet jongeren ‘nog eens drie weken opsluit in hun eigen huis’.

Kees van der Staaij (SGP) gebruikte zijn spreektijd om een belangrijk punt aan te snijden, namelijk dat de avondklok nog helemaal niet bekrachtigd is. “De SGP vond en vindt, alles afwegend, dat de avondklok in de huidige omstandigheden geen proportionele maatregel is,” zei Van der Staaij.

“Dus wij blijven bij het standpunt dat wij de verlenging afwijzen. Ik zeg daarbij dat we de lat hier hoger leggen dan bij andere maatregelen die het kabinet neemt, omdat het een uitzonderlijk juridisch kader is waar een beroep op wordt gedaan. Daarom zijn wij eigenlijk extra streng bij deze maatregel.”

Nog niet gebeurd

Het eerstvolgende debat over de avondklok had volgens hem over de wet moeten gaan. “Want deze bijzondere noodwet zegt duidelijk dat er onverwijld een wetsvoorstel naar het parlement moet worden gestuurd, zodat de Tweede en de Eerste Kamer – dat is nu ook nog niet gebeurd – zich kunnen uitspreken over de invoering. Nu praten we eigenlijk al over een verlenging, zonder dat we de invoering parlementair hebben bekrachtigd,” benadrukte Van der Staaij.

“Mijn kernvraag is daarom waarom het zo lang geduurd heeft voordat de bekrachtigingswet naar de Kamer is gegaan,” voegde hij toe.

SGP @keesvdstaaij is kritisch over juridische onderbouwing van de #avondklok. “We praten nu al over verlenging terwijl de maatregel nog niet eens formeel is bekrachtigd door de Staten Generaal”. pic.twitter.com/sIhdHtGZmA

— Ardjan Boersma (@ArdjanBoersma) February 9, 2021

5
30
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!

+

Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen

Aanmelden

waarom?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: