Coronawet zónder Kamerdebat verlengd: ‘Idioot dat het parlement zich zo makkelijk terzijde laat schuiven’

coronawet-zonder-kamerdebat-verlengd:-‘idioot-dat-het-parlement-zich-zo-makkelijk-terzijde-laat-schuiven’

11-02-21 10:38:00,

Homepagina » Binnenland » Coronawet zónder Kamerdebat verlengd: ‘Idioot dat het parlement zich zo makkelijk terzijde laat schuiven’

Foto: Hugo de Jonge (Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

in Binnenland
10 februari 2021 19:00

Het demissionaire kabinet wil de coronawet die op 1 maart afloopt tot 1 juni verlengen, schrijft coronaminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Deze wet is tijdelijk en moet elke drie maanden officieel worden verlengd. Elke keer moet de Raad van State advies uitbrengen over de noodzaak ervan. Volgens de Raad van State zullen de coronamaatregelen ‘in de komende maanden ook noodzakelijk zijn’.

De media schrijven dat de Eerste en Tweede Kamer hierover in debat kunnen en dat de verlenging automatisch ingaat als ze dat niet binnen een week willen doen.

Kamerlid Henk Krol vroeg een debat aan over de verlenging van de coronawet, maar dat gaat er niet komen. “Onbegrijpelijk,” reageert hij. “In mijn ogen laten veel politieke partijen zich te makkelijk de mond snoeren.”

“De Tweede Kamer is er om het kabinet te controleren. En zeker in deze coronatijd is dat heel hard nodig,” zegt Krol. “Deze week kwam er ineens een briefje binnen dat de coronawet wordt verlengd. Ik vind dat onbegrijpelijk. Ik vind dat de Tweede Kamer zich daar met nadruk over moet uitspreken.”

Heel erg merkwaardig

Daarom wilde hij meteen een debat aanvragen. Slechts twee fractievoorzitters steunden hem: Wilders van de PVV en Baudet van Forum voor Democratie. Het debat kwam er niet ‘en dan voelt het een klein beetje alsof je mond wordt gesnoerd’, aldus Krol.

Alle overige partijen vonden een debat niet nodig. “En dat vind ik in deze tijd heel erg merkwaardig. Idioot dat het parlement zich zo makkelijk terzijde laat schuiven.”

De tijdelijke coronanoodwet wordt zonder debat in de Tweede Kamer verlengd.
Onbegrijpelijk.
In mijn ogen laten veel politieke partijen zich te makkelijk de mond snoeren.
Het door mij aangevraagde debat werd ons niet gegund.#coronamaatregelen #overheid #17maart2021 #COVID19 pic.twitter.com/cKGmSH2I1Z

— Henk Krol (@HenkKrol) February 10, 2021

5
36
stemmen

Beoordeel dit artikel

Vind je deze informatie belangrijk?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: