‘Duurzame energie’, een ecologische ramp… – Interessante Tijden

‘duurzame-energie’,-een-ecologische-ramp…-–-interessante-tijden

12-02-21 11:11:00,

Voor de biomassacentrale

In de spindoctoring-week op Interessante Tijden mag de meest geslaagde ‘spin’ van de moderne tijd natuurlijk niet ontbreken: ‘groene energie’, en haar evenknie ‘duurzame energie.’ Daarbij doelen we op het kappen, vernielen en rooien van bomen, gemeentegroen voor de biomassacentrale, die alleen ‘resthout uit onderhoud’ verstookt, aldus Eneco en haar verkopers van het Wereld Natuur Fonds. En dus is er nog nooit zoveel ‘onderhoud’ gepleegd op het groen als in afgelopen 10 jaar.

Leer vandaag hoe de geest van ‘duurzaamheid’-protagonisten door marketing-technieken ontstond, die in het Esalen-instituut werden beproefd. Mensen leerden geobsedeerd door ‘zichzelf’ te zijn, het gevoel over zichzelf zodat ze met ‘standpunten’ en consumptiepatroontjes een (valse) identiteit gingen kweken. Zo ontstond het systemisch narcisme van moderne Westerlingen.

Het vrolijk ronken van de kettingzaag kondigt het voorjaar aan

Resthout dat vrijkomt bij onderhoud
Door ‘onderhoud’ is in mijn gemeente de Friese Meren ook 40-50% van alle bomen en houtwallen verdwenen, of drastisch gedund. Ze slagen er zelfs in hier wilgen dood te zagen, dat er geen takken meer uit groeien: dan doe je wel hard je best.

In andere gemeentes in Nederland is het eender. Met subsidie voor boskap-energie (‘biomassa’) ontstond dankzij het SER Energieakkoord (2013) vraag, en dat schept aanbod. Gemeentes beknotten op ‘groen’. Met in 1 keer extra rigoureus hoeven ze nu nog maar eens in de 10 jaar langs te komen.

En de biocentrales vragen hout. Hoe ziet ‘onderhoud’ er dan vervolgens uit?

Onderhoud

Ook bij particulieren is bomen slopen de nationale sport, ‘lekker makkelijk’ en overheden behandelen groen als kostenpost, in plaats van een essentiële publieke voorziening: Lokale natuur, levende schoonheid die veel belangrijker is dan dat suffe Amazonewoud.

Dat bos is van Brazilië. Wij hebben genoeg aan het kleine pietsie-beetje natuur dat hier in dit overvolle land nog tussen het asfalt en de tegels groeit.

Maar Kabinet Rutte 2 gaf subsidies voor houtkachels. Er kwamen boskapsubsidies. Energiebelastingen stegen. Mensen willen op gas besparen. Gemeentes krijgen meer taken op hun bord, dan ze geld hebben. Tel dat bij elkaar op, en vraag + inkomsten schept aanbod.

Onderhoud: een boomwal maken zonder ecologische functie

In andere gemeentes is het eender. Ze zijn allen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en die voert de 2030 Agenda uit (SDG7 & SDG13).

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: