Vooruit in de storm – EnerzijdsAnderzijds

vooruit-in-de-storm-–-enerzijdsanderzijds

13-02-21 01:39:00,

De standpunten lijken bepaald: je vertrouwt de overheid en de media en ziet een levensbedreigend virus. Of je bent sceptisch over wat media berichten en de overheid aan maatregelen treft en ziet een vervelend virus dat voorzichtigheid vergt, maar geen maatregelen die de samenleving op veel fronten het ravijn in duwen. Toch moeten we verder met elkaar, alleen dan zijn wij in staat als samenleving weerbaar te zijn in ruwe tijden. In dit artikel de lexicon van het Coronadebat.

Een bedreiging of een kans

Het is crisis, daarover zal iedereen het wel eens zijn. Het begrip crisis heeft vele betekenissen. Met de keuze van een van de betekenissen onthult men ook zijn houding ten opzichte van de tijd waarin wij nu leven:

 • probleem
 • kans
 • beslissend moment
 • slechte periode
 • noodsituatie
 • keerpunt
 • omslagpunt
 • plotselinge ineenstorting
 • ernstige ziekteaanval
 • economische recessie
 • gevaar én kans (Chinese betekenis)

In de huidige situatie worden we gedwongen af te zien van veel zaken die het leven aantrekkelijk maken: uitgaan, uit eten, afspreken in een café, feesten, zingen, dansen, sport, concerten, feestdagen vieren en zo nog veel meer wat in enkele maanden tijd uit ons leven is verdwenen. Het brengt aan de ene kant leed en verdriet van ongekende omvang. Het maakt velen moedeloos, depressief en zien hun toekomst bijvoorbeeld als kunstenaar, theatermaker of horeca-exploitant achter de horizon verdwijnen. Aan de andere kant hoor je mensen zeggen dat we met de neus op de feiten worden gedrukt: de eeuwige haast, overal bij willen of moeten zijn, het najagen van materiële welstand. Het lijkt allemaal verder weg dan ooit.

On/waarheid en vertrouwen

Een veel besproken onderwerp in deze tijd is het begrip ‘waarheid’ en zijn tegenpool ‘onwaarheid’ of leugen. Zonder dat in veel discussie deze verkenning plaatsvindt, is het toch een waardevolle invalshoek voor een gesprek: wat betekent voor jou waarheid? Is waarheid verbonden aan de bron of is waarheid een gegeven dat na controle voor waar aangenomen wordt. Geen term valt in deze tijd vaker dan ‘wetenschappelijk bewezen’, daarmee suggererend dat hiermee ook de waarheid gegarandeerd is.
De strijd om ‘de waarheid’ is van alle tijden. In de vorige eeuw werd deze waarheid zelfs geclaimd door een krant,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: