De slager die zijn eigen vlees keurt – Ad Broere’s Blog

de-slager-die-zijn-eigen-vlees-keurt-–-ad-broere’s-blog

15-02-21 11:10:00,

Het RIVM heeft met betrekking tot Covid een monopolie op de bepaling van welke data basis zijn voor de adviezen die aan de overheid worden gegeven. Omdat hetzelfde RIVM ook de effecten van de door de overheid gemeten maatregelen meet, blijft alles met betrekking tot het beleid rond covid gecentreerd rond dit instituut.

Maurice de Hond schreef hierover onlangs op zijn blog:

Kritische geluiden dringen niet door naar het RIVM en daardoor ook niet naar de overheid, die zich geheel aan dit instituut heeft gecommitteerd. Die kritische geluiden zijn er wel, maar de strategie om deze de mond te snoeren is onveranderlijk die van ‘spelen op de persoon’ met behulp van de vox populi. Degene die kritiek durft te leveren wordt zwart gemaakt op een onvervalst populistische manier, ongeacht wat de wetenschappelijke status van de persoon is.

Daardoor zwijgen wetenschappers die dat tegengeluid zouden kunnen geven. Bang voor hun positie en bang voor verlies van hun inkomen. De Nederlander Pieter Boonstra heeft een groot aantal prominenten op het virologisch vakgebied aangeschreven. Er was een in het vakgebied bekende hoogleraar, die reageerde op de vragen van Boonstra. De antwoorden van de hoogleraar zijn onthutsend voor iedereen die nog in de geloofwaaardigheid van het RIVM vertrouwt en bevestigend voor hen die daar afscheid van hebben genomen. Op de vraag van Boonstra of hij de naam van de hoogleraar mocht vermelden, kreeg hij geen antwoord. Dit is buitengewoon spijtig en het getuigt ook van gebrek aan moed. De antwoorden van de hoogleraar betekenen immers maar één ding: de adviezen van het RIVM zijn op drijfzand gebaseerd en de maatregelen van de overheid daardoor eveneens.

Het is echt nodig dat wetenschappers gaan opstaan en voorbij hun beperkte eigen belang gaan kijken. Hieronder de vragen van Boonstra en de antwoorden van de hoogleraar:

Boonstra: Wat is de juiste definitie van besmettelijkheid van virussen?

Hoogleraar: Besmettelijkheid is wetenschappelijk: het aantal partikels dat gemiddeld nodig is om een  bevattelijk individu te infecteren. Dat meet je idealiter door vrijwilligers verschillende hoeveelheden toe te dienen. Als dat niet kan of wenselijk is dan worden proefdieren ingezet. Soms worden ook wel celkweken ingezet, maar het voorspellend vermogen voor de in vivo situatie is dan slecht.

Maar besmettelijkheid zoals het door politici gebruikt wordt is de verspreiding van het virus in een populatie en die is afhankelijk van een groot aantal factoren en  niet alleen van de besmettelijkheid,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: