Het vergiftigde-sesamzaadjes-schandaal..!

het-vergiftigde-sesamzaadjes-schandaal.!

15-02-21 01:29:00,

X
X Het vergiftigde-sesamzaadjes-schandaal..!

2021 © WantToKnow.nl/be

x

Er is een groot voedselschandaal aan de gang, terwijl niemand er in Nederland wakker van lijkt te liggen. Hoe kan dat, terwijl het sesamzaad-schandaal groter en groter wordt? Maandenlang al, is Europa in de ban van dit verontreinigd sesamzaad uit India. Er worden in de landen om ons heen nog dagelijks producten met sesam van de markt gehaald. Maar in Nederland…? Hier in Nederland zit voedselwaakhond FoodWatch bovenop deze materie en roept op tot actie. Wij van WantToKnow vragen je aandacht voor dit verhaal. Want dit voedselschandaal rondom ethyleenoxide-besmet sesamzaad blijft verontrustende vormen aannemen.

Ethyleenoxide is een gasvormig ontsmettingsgas dat mutageen, kankerverwekkend en geslachtsorgaan verstorend is. Het is een giftige stof die in Europa is verboden, maar wordt in de landbouw elder in de wereld gebruikt om gewassen te ontdoen van ongewenste verontreiniging. Zo kun je bijvoorbeeld een partij sesamzaad die is besmet met salmonella ‘schoon’ maken door er ethyleenoxide over te spuiten.

Vanwege de hoge gezondheidsrisico’s wil je ethyleenoxide alleen niet in te hoge doses aantreffen in je sesambrood, toast, tahin of sesambagel. In Europa is ethyleenoxide verboden, maar in landen als India is het gebruik ervan dagelijkse praktijk. Import uit India of andere landen waar ethyleenoxide wordt gebruikt, kan dus risico’s met zich meebrengen. En dat risico is helaas realiteit geworden!

Een voedselschandaal van wereldformaat
Het sesamschandaal begon na een controle in België op 9 september 2020 (al bijna een half jaar geleden dus!). Toen zijn de EU-lidstaten er via het Europese waarschuwingsnetwerk ‘RASFF’, het ‘Rapid Alert System for Food and Feed’, op geattendeerd dat duizenden tonnen sesamzaad uit India resten ethyleenoxide bevatten. Dit sesamzaad had de Europese maximaal toegestane limiet van 0,05 milligram per kilo overschreden. En ook nog eens flink, er is tot wel 186 milligram ethyleenoxide per kilo gemeten. Haast 4.000 maal de toegestane limiet!

Tot overmaat van ramp is dit uit een test naar boven gekomen die al op 29 juli 2020 is genomen. Hoe kan het dat het een volle maand moet duren voordat alle alarmbellen zijn gaan rinkelen? En nog merkwaardiger: Foodwatch waarschuwde al op 23 september dat Albert Heijn zijn sesambagels terughaalde in verband met de verontreinigde sesamzaadjes. De NVWA meldde dit een dag na ons,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: