Ik zou graag een paar vragen stellen als dat nog mag in deze tijd – Wakker Mens

ik-zou-graag-een-paar-vragen-stellen-als-dat-nog-mag-in-deze-tijd-–-wakker-mens

15-02-21 10:48:00,

Een gastbijdrage van Karel Beckman
eerder verschenen op de The Friendly Society

Paniek en angst houden ons in de greep.
Wezenlijke vragen worden nauwelijks gesteld, laat staan beantwoord.

Al weken worden we overspoeld met beangstigende berichten:

  • “Corona-uitbraak onder personeel zorginstelling.”
  • “GGD’en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus.”
  • “Alarm over corona-uitbraak studenten, aantal besmettingen Delft stijgt explosief.”
  • “Eerste ziekenhuizen spreiden weer patiënten om coronadrukte.”
  • “We kijken een monster tweede golf in de ogen.”
  • “Virus verspreidt zich als een olievlek.”
  • “Alleen landelijke maatregelen helpen nog.”

blankKrantenkop AD uit 2018

De tweede paniekgolf is er al, de tweede lockdown komt eraan. Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging Intensive Care, ziet een nieuwe lockdown als onvermijdelijk, zei hij donderdag op radio 538.
Premier Rutte krijgt veel kritiek op zijn coronabeleid, maar vooral omdat dat volgens het grootste deel van de oppositie (PvdA, PVV) te slap is.

 

Dolf Jansen

Nu wil ik beslist niet hier gaan verkondigen dat ik #nietmeermeedoe. Ik zou niet durven. Ik wil niet graag Dolf Jansen én Claudia de Breij tegelijk over me heen krijgen. Dan zou ik ook moeten bekennen dat ik de Oudejaarsconference van Dolf, waarin hij ons naar eigen zeggen opriep om saamhorig en solidair te zijn, niet heb gezien.

Maar misschien mag ik een paar vragen stellen? Ik heb vroeger altijd geleerd dat angst een slechte raadgever is, en omdat ik momenteel heel veel heel bange mensen tegenkom – die alweer nauwelijks over straat durven, geen partijtje durven te voetballen, niet bij hun oude moeder op bezoek gaan – is het misschien toch een idee om te kijken of we de angst wat kunnen temperen en andere raadgevers kunnen raadplegen?

Dat is overigens wel een lichtpuntje: dat er weer een mythe is gesneuveld over het karakter van de Hollanders. Zo nuchter zijn ze niet. Uitzonderingen daargelaten: mijn eigen moeder is 92 maar die eist dat we gewoon bij haar op bezoek blijven gaan. Ze had tot voor kort nog het voornemen om in een verpleeghuis te gaan wonen, maar daar is ze nu met geen stok meer naartoe te krijgen. Dit terzijde.

 

Bergamo, Brabant

Het is zeker niet mijn bedoeling om de angst te bagatelliseren – ik zou ook bang worden als ik het nieuws intensief zou volgen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: