Zweedse stad verbiedt dragen van mondkapjes op school vanwege grote risico’s en ontbreken wetenschappelijk bewijs – Xandernieuws

zweedse-stad-verbiedt-dragen-van-mondkapjes-op-school-vanwege-grote-risico’s-en-ontbreken-wetenschappelijk-bewijs-–-xandernieuws

16-02-21 09:10:00,

Ook twee lagen kippengaas zullen muggen niet kunnen tegenhouden.

—————————————————————————————————————————————

Terwijl een Nederlandse neuroloog zijn baan heeft verloren omdat hij gaten had geknipt in zijn verplichte mondkapje, is een stad in Zweden onlangs begonnen met het uitvoeren van wat de wetenschap en het gezonde verstand dicteert, namelijk het verbieden van de even zinloze als schadelijke mondkapjes. Na grote druk van onder meer de Zweedse media, die net als in Nederland een uitermate kwalijke rol spelen in de coronacrisis, krabbelde de gemeente uiteindelijk terug, maar de geest was uit de fles. Overal in het land duiken nieuwe mondkapjesverboden op, zoals voor bibliothecarissen in Kungsbacka.

In Halmstad, een kustplaats zo’n 120 kilometer ten noorden van Malmö, hebben officials van de gemeente een leraar gedwongen om zijn mondkapje AF te zetten. Het dragen van mondkapjes op scholen werd uitdrukkelijk verboden vanwege de ‘grote risico’s’ voor de gezondheid als de kapjes fout (eigenlijk überhaupt) worden gedragen, en het ontbreken van enig wetenschappelijk bewijs dat ze werken (bewijs dat ze NIET werken, ook recent, is er echter in overvloed).

Zowel in Halmstad als Kungsbacka verwees de gemeente naar de volksgezondheidinstantie (het Zweedse RIVM), die negen maanden lang zowel mondeling als schriftelijk verklaarden dat mondkapjes niet werken. In Nederland werd dat maandenlang bij monde van minister Hugo De Jonge gedaan, die mondkapjes terecht ‘schijnveiligheid’ noemde – om ze vervolgens tòch verplicht te stellen.

Angst juist verder aangewakkerd

In april 2020 stuurde de Zweedse top epidemioloog Anders Tegnell een email naar het European Centre for Disease Control, dat in Stockholm is gevestigd. Tegnell waarschuwde tegen het invoeren van verplichte mondkapjes, omdat die de angst alleen maar verder aanwakkeren. In de zomer betuigde hij spijt dat de focus van de overheid niet nog meer enkel op het beschermen van de kwetsbare ouderen had gelegen, zodat de samenleving gewoon normaal door had kunnen draaien.

In augustus, toen het coronavirus bijna overal verdwenen was (ook in Nederland), herhaalde Tegnell nog eens dat het bewijs voor het dragen van mondkapjes ‘onthutsend zwak’ is, en mondkapjes juist de verspreiding van het virus kunnen bevorderen. De cijfers gaven hem gelijk: Zweden had in oktober zonder lockdown en zonder mondkapjes het laagste sterftecijfer van heel Europa.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: