Beschadigde rechtstaat – EnerzijdsAnderzijds

beschadigde-rechtstaat-–-enerzijdsanderzijds

17-02-21 03:18:00,

Het was een gure week voor iedereen die vertrouwde op een eerlijke rechtsgang en een scheiding der machten. Na de voor het kabinet ongunstige uitspraak van de voorzieningenrechter over de avondklok, sloeg het demissionaire kabinet (een kabinet dat in feite op het strafbankje zit) in blinde paniek deze hoop aan gruzelementen.

Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

Waar de bijstandsmoeders jaren op een eerlijke rechtsgang moesten wachten, kan ‘de staat’, lees premier Rutte, een voor hem ongunstige uitspraak, een uitspraak met een grote helderheid, in enkele uren de nek om laten draaien. Zorg ervoor dat er een uitspraak ligt vóór 21.00 uur, zal Rutte gezegd kunnen hebben. De rechter mw mr M. A. F. Tan- de Sonnaville deed wat haar was gevraagd. Een inhoudelijke behandeling was niet de bedoeling, maar de in allerijl opgeroepen Jaap van Dissel kon toch een lange maar weinig overtuigende inhoudelijk monoloog houden.

Afgelopen week was Nederland getuige van een schoffering van een ordelijke rechtspraak en van de scheiding der machten: de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht.

Inmiddels wordt het zoveelste noodwetje in elkaar geflanst dat de avondklok voor langere tijd mogelijk moet maken, zonder dat de rechter er ook nog maar iets tegenin kan brengen.

Laten we hopen dat deze week meer mensen de ogen heeft geopend dat Nederland naar een bedenkelijk niveau van besturen en rechtspraak is gedaald, op een niveau (of daaronder) van landen die wij in de afgelopen jaren zo dankbaar kapittelden over hun interne gang van zaken.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: