Gerehabiliteerde nazi-familie maakte RTL Nieuws groot – Interessante Tijden

gerehabiliteerde-nazi-familie-maakte-rtl-nieuws-groot-–-interessante-tijden

17-02-21 09:00:00,

Mohn Media van Reinhard Mohn

Voor ons onderzoek naar mediaconcentratie in de ‘week van de Kwaliteitsjournalistiek’ op Interessante Tijden, bezochten we het Bertelsmann-mediaconcern in Gutersloh (DE), het zesde mediabedrijf van de wereld. Dat imperium is 75% aandeelhouder van de door hen gevormde RTL Group, waarvan RTL Nederland in Hilversum 8,4% van de omzet leverde in 2018 (549 miljoen euro)

Aandelen van het imperium worden beheerd door de Bertelsmann-Stiftung, een Eurofederalistisch genootschap dat prijzen uitreikt aan ideologische geestverwanten en initiatieven, met Aart Jan de Geus (CDA, oud Minister Sociale Zaken) als voorzitter, tevens bestuurder bij de Triodos Bank.

Praalgraf Reinhard Mohn (2009) in Gutersloh: ‘Menschlichkeit Gewinnt’. Vergissen is ook menselijk.

Levensruimte
Het Bertelsmann-imperium en haar in 1977 door Reinhard Mohn gestichte Carl Bertelsmann-Stiftung is gevestigd aan… hoe verrassend… de Carl Bertelsmann-strasse, een kilometerslange industrieweg waar het megaconcern haar kantoren en productiefaciliteiten heeft. Carl Bertelsmann is de oprichter (1835) van de uitgeverij en drukker, die zich toen richte op evangelische lektuur en literatuur.

Die oprichter ligt op de Evangelische begraafplaats bij de kerk in het centrum aan de Friedhofstrasse, bij een familie-embleem met Psalm 24 er op. Reinhard Mohn leefde van 1921-2009 en ligt verder op een andere (wel evangelische) begraafplaats. Voor de lokale overleden prominent kwamen bussen vol toeschouwers bij zijn ter aarde bestelling.

Trudy!

Zijn grafmonument met brandende kaarsen lijkt (nu 10 jaar later) op een Griekse/Romeinse tempel, alsof Mohn na zijn dood in het Witte Huis wilde wonen. Reinhard Mohn ging Bertelsmann als holding leiden na ’45 op aanwijzen (1951) van Papa Heinrich die 1955 overleed.

De uitgeverij/drukkerij (Verlag) werd in drie delen opgesplitst.

Zijn jongere broer begon een uitgeverij Sigbert Mohn Verlag in Gutersloh voor literatuur, de C. Bertelsmann-Verlag voor zakelijke boeken en tijdschriften kwam onder leiding van Reinhard. En het Gutersloher Verlaghaus (1959) ontstond als afsplitsing voor theologie. Die laatste bestaat nog steeds, en valt nu onder het Angelsaksische Random House, dat ook bij Bertelsmann in bezit kwam.

Management filosofie

Bij Reinhard Mohn’s praalgraf ligt een stenen boek, waarop zijn management-filosofie staat geschreven: Hoe je ‘De Vooruitgang’ moet faciliteren, dat traditionele structuren omvallen zullen, en hoe vooruitgangs-adepten daarbij op creatieve wijze moeten aanpassen. Voor zover ik het handschrift lezen kan…

Reinhard Mohn zou tot begin jaren ’80  het bedrijf leiden,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: