Van Kooten wil avondklok-spoedwet controversieel laten verklaren: ‘Rechtsstaat wordt in het hart geraakt!’

van-kooten-wil-avondklok-spoedwet-controversieel-laten-verklaren:-‘rechtsstaat-wordt-in-het-hart-geraakt!’

18-02-21 09:06:00,

Homepagina » Binnenland » Van Kooten wil avondklok-spoedwet controversieel laten verklaren: ‘Rechtsstaat wordt in het hart geraakt!’

in Binnenland
18 februari 2021 06:00

Het kabinet heeft een spoedwet naar de Tweede Kamer gestuurd om de juridische basis van de avondklok beter te regelen. Met deze wet wil het kabinet de maatregel in stand houden, ook als de rechter de avondklok vrijdag verbiedt.

Het plan is om de avondklok onder te brengen in de coronawet. Vandaag gaat de Kamer erover debatteren en stemmen. Dinsdag bepaalde een rechtbank dat de maatregel moest worden opgeheven, maar de opheffing werd nog diezelfde dag – tot verbazing van velen – via een zogeheten spoedappèl opgeschort.

Kamerlid Femke Merel van Kooten (Splinter) gaat vandaag tijdens het debat steun vragen om de nieuwe wet controversieel te verklaren. De wet wordt dan pas de vólgende kabinetsperiode behandeld.

Ongeschreven regel

“Splinter is tegen de avondklok, maar of je nou voor of tegen bent – hier is toch echt wel wat aan de hand,” zegt Van Kooten. “De regering doorkruist de trias politica. Dat wil zeggen: er is een rechtsgang gaande, de avondklok is gegarandeerd tot de uitspraak in bodemprocedure aanstaande vrijdag en je behoort daar als regering geen spoedwetten tussendoor te gooien.”

Daarnaast zou een demissionair kabinet geen controversiële onderwerpen meer mogen oppakken, stelt het Kamerlid. “De avondklok is toch behoorlijk controversieel te noemen.” Haar voorstel zal geen meerderheid krijgen, maar de ongeschreven regel in de Tweede Kamer is ‘dat ook een significante minderheid zou moeten gelden’.

Van Kooten roept alle partijen op haar voorstel te steunen. “Want hiermee worden niet alleen onze burgerrechten geschonden, maar dit raakt ook onze rechtsstaat in het hart!”

Handen af van onze vrijheid!

Ze kreeg vrijwel meteen steun van Forum voor Democratie. “Dit kabinet is demissionair. De avondklok is bijzonder omstreden. Als er daarom één onderwerp controversieel moet worden verklaard, dan is het de avondklok. Als Rutte zo graag een avondklok wil, dan moet hij daar op 17 maart een mandaat voor krijgen,” aldus de partij.

Ook Henk Krol steunt het voorstel. “De rechtsgang hoort niet doorkruist worden door een spoedwet, zeker niet door een demissionaire regering. En dat zo vlak voor de verkiezingen,” zegt hij.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: