De Jonge: Dus je wilt geen ‘foetusvaccin’? Dan heb je pech

de-jonge:-dus-je-wilt-geen-‘foetusvaccin’?-dan-heb-je-pech

19-02-21 08:26:00,

Foto: Hugo de Jonge (De Balie CC BY 3.0)

in Mens en Dier
19 februari 2021 19:00

Coronaminister De Jonge ziet niets in het organiseren van een vrije vaccinkeuze voor mensen die liever geen coronavaccin willen dat gebaseerd is op foetaal weefsel. Hij schreef dat in antwoord op Kamervragen van Dik-Faber (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP).

De Jonge legt in zijn brief uit dat er op dit moment drie typen vaccins zijn toegelaten op de Europese markt – Pfizer, Moderna en AstraZeneca – en dat alle drie de vaccins ‘in min of meerdere mate’ gebruikmaken van cellijnen gebaseerd op foetaal weefsel. Een aantal foetale cellijnen zijn ‘aangepast’, licht de minister toe.

AstraZeneca, Pfizer en Moderna maken gebruik van de HEK293-cellijn, die in 1973 is ontwikkeld uit embryonale niercellen, die afstammen van ‘een foetus die om onbekende redenen niet kon uitgroeien’. Het vaccin van Janssen maakt gebruik van de Per.C6-cellijn, die in 1995 is ontwikkeld en gebruikmaakt van het netvliesweefsel van een vier maanden oude foetus.

Mutaties

Over cellijnen schrijft hij: “Een cellijn is een groep cellen met eenzelfde afgebakende set aan kenmerken, afkomstig van een enkel organisme, die tumorgroei vertonen (in feite abnormale cellen) of van foetale cellijnen (vaak gezond).

Het gebruik van andere – niet-foetale – cellijnen is volgens de minister geen vanzelfsprekende optie. “Als oudere cellen gebruikt zouden worden voor de ontwikkeling van vaccins, is er een groter risico op nadelige effecten, zoals chromosomale afwijkingen, mutaties die zorgen voor (onder andere) tumorvorming, besmettingen met andere ziekteverwekkers die daadwerkelijk in het vaccin achterblijven en/of een verandering in de cellen hebben aangebracht.” Foetale cellijnen hebben volgens hem een lage kans op eerdere besmettingen en genetische afwijkingen.

Niet mogelijk om keuze te maken

De Jonge vermeldt tussen neus en lippen door dat de eerste poliovaccins besmet waren met een virus (SV40) door het gebruik van apen-nieren als weefselkweek, hetgeen voor een verhoogde kans op bepaalde soorten kanker zorgt.

De minister benadrukt in zijn brief dat het niet mogelijk is om als individu een keuze te maken voor een specifiek type vaccin. “Er is op dit moment sprake van een pandemie met een beperkte beschikbaarheid van vaccins.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: