Van Haga ‘on fire’: ‘Dit kabinet moet ter verantwoording worden geroepen’

van-haga-‘on-fire’:-‘dit-kabinet-moet-ter-verantwoording-worden-geroepen’

19-02-21 09:16:00,

Het is bijna niet meer te begrijpen hoeveel moeite dit kabinet doet om onze vrijheid in te perken, om ons Nederlanders gevangen te houden in een vreemd spel van maatregelen, die aantoonbaar niet of nauwelijks invloed hebben op de verspreiding van virale ziektes zoals griep of corona, begon Kamerlid Wybren van Haga (FVD) zijn inbreng tijdens het debat over de spoedwet donderdag.

Het kabinet bleek niet in staat om ‘zijn zinloze en schadelijke maatregelen’ op een correcte juridische manier vorm te geven. De rechtbank in Den Haag oordeelde dinsdag dat de avondklok per direct moest worden opgeheven omdat de maatregel op verkeerde rechtsgronden is genomen. “Hier is [door het kabinet] een enorme juridische blunder begaan. Wat een enorme blamage,” zei Van Haga.

Vervolgens trok het kabinet alle registers open om de opheffing te voorkomen. Nog dezelfde dag schorste het hof in Den Haag de uitspraak van de rechter. Van Haga: “Ik vond het een bijzonder onaangename ervaring om het onvriendelijke en vooringenomen gedrag van de rechter in kwestie te zien. Ook de vraag wat voor rol Jaap van Dissel daar had bij een niet-inhoudelijke behandeling behoeft nadere uitleg.”

Iets heel belangrijks

Het Kamerlid verwees naar een deel van het vonnis dat nu ondergesneeuwd dreigt te raken. De voorzieningenrechter zei namelijk dat er ‘grote vraagtekens te plaatsen zijn bij de feitelijke onderbouwing door de Staat van de noodzaak van de avondklokmaatregel’. Daarbij weegt volgens de rechter zwaar dat de pandemie al bijna een jaar duurt en erkend is dat de druk op de zorg momenteel minder groot is dan eerder het geval is geweest. Ook toen de zorg eerder op maximale capaciteit draaide, is een avondklok niet noodzakelijk geacht.

De Staat wees erop dat het optreden van mutaties van het virus momenteel grote zorgen baart, maar volgens de rechter is het de vraag of dat op zich voldoende is voor instelling van een vergaand middel als de avondklok.

De rechter zei nog iets heel belangrijks: “Voordat een vergaande beperking als een avondklok wordt ingevoerd, moet wel duidelijk zijn dat er geen andere minder verstrekkende maatregelen meer open staan en dat de invoering van de avondklok daadwerkelijk een substantieel effect zal hebben.”

Foute modellen van het RIVM

Van Haga benadrukte dat de lockdown en avondklok ingevoerd zijn onder dreiging van een explosie aan besmettingen die het gevolg zouden zijn van de ‘levensgevaarlijke Britse variant’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: