Gebruikte potten en andere methoden om voedsel langdurig te bewaren

gebruikte-potten-en-andere-methoden-om-voedsel-langdurig-te-bewaren

22-02-21 08:56:00,

We eten allemaal wel eens groenten uit een pot. Die gaat daarna meestal direct de glasbak in en dan is alles weer opgeruimd. Zelf ben ik daar het afgelopen jaar wat anders over gaan denken. Je kunt jie potten een tweede, derde, enzovoort leven geven.

Meestal weckte ik in weckpotten die ik kocht. Ik kwam echter steeds vaker potten tekort. Hierdoor ben ik gaan wecken in de potten waar al groenten in gezeten had.

Na dit meermalen gedaan te hebben, merk ik dat deze potten zeer geschikt zijn voor een terugkerend gebruik. Voor het wecken is het noodzakelijk dat de deksel niet beschadigd is.

Wecken is heel eenvoudig het belangrijkste is dat er zeer schoon gewerkt wordt.

In de volgende video zie je hoe je rode bieten kunt wecken.

Bewaring droge etenswaren

De potten die een licht beschadigde deksel hebben, gebruik ik voor de bewaring van droge etenswaren zoals rijst, gedroogde bonen, erwten en zelf gedroogd fruit.

Om etenswaren zoals deze zo lang mogelijk goed te houden zullen de glazen potten weer in het donker bewaard moeten worden. Deze manier van bewaring zorgt voor een langere bewaartijd dan bijvoorbeeld in het kartonnen doosje waar de rijst in verkocht wordt.

Voor alle etenswaren die voor een langere periode bewaard moeten worden is een constante niet te warme temperatuur het meest geschikt.

Fermenteren

Een andere manier om eten op ouderwetse manieren lang houdbaar te houden is door fermenteren. Deze Belgische dame kan daar alles over vertellen

Dit kan ook: in zuur leggen

Zon in de pot

Nu we toch met potten bezig zijn nog een hele mooie tip. Met een kleine binnenpot zonder deksel en een grote buitenpot met deksel kun je – met behulp van zonlicht – off the grid destilleren.

In het filmpje wordt uitgelegd hoe dat werkt.

Met deze methode kun je wasbenzine schoonmaken voor hergebruik of alcohol uit overjarige wijn terugwinnen. Deze alcohol kan je dan gebruiken bij de schoonmaak of voor het ontsmetten van wondjes. Of als brandstof in een spiritusbrander.

Let op: gebruik deze recycle-alcohol liever niet in combinatie met voedsel. Dus niet om groenten of fruit in te bewaren. Bij destilleren kan soms methanol vrijkomen en dat is een giftige stof.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: