Onrust over vaccinatiekader Gezondheidsraad: ‘Enge ontwikkeling!’

onrust-over-vaccinatiekader-gezondheidsraad:-‘enge-ontwikkeling!’

23-02-21 07:53:00,

Homepagina » Binnenland » Onrust over vaccinatiekader Gezondheidsraad: ‘Enge ontwikkeling!’

Foto: CC0

in Binnenland
23 februari 2021 12:00

Een vaccinatiekader dat is ontwikkeld door de Gezondheidsraad zorgt voor nogal wat onrust. Het demissionaire kabinet is op dit moment niet van plan drang toe te passen bij vaccinatie, maar het is wel mogelijk dat instellingen en bedrijven vaccinbewijzen gaan inzetten om ‘de gezondheid van bezoekers te beschermen’.

Op grond van de wet kunnen private partijen vragen om een vaccinbewijs, maar volgens de Gezondheidsraad moeten zij daarbij wel altijd een belangenafweging maken. Zo moeten ze kunnen aantonen dat het vaccinbewijs ‘een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken’.

Voor deze afweging heeft de raad een heus vaccinatiekader ontwikkeld, dat hier te vinden is. De mogelijkheden op de zogeheten interventieladder lopen uiteen van informatie bieden (adviseren) tot geen keuzevrijheid, oftewel dwang. Daartussenin vallen allerlei methodes die kunnen worden ingezet om mensen ertoe aan te zetten om zich te laten vaccineren.

Verhoging van zorgpremie of inkomensbelasting

Het begint laagdrempelig met het verstrekken van ‘betrouwbare wetenschappelijk onderbouwde informatie’ of het ‘aanzetten tot reflectie met als doel mensen te overreden’. Hierna volgen de zogeheten nudges, dus vaccinatieaanbod op plekken zoals treinstations of winkelcentra, mensen herinneren aan afspraken door middel van sms’jes of e-mail, of vaccins aanbieden op plekken waar je er niet omheen kunt, bijvoorbeeld een ‘gezamenlijk vaccinatiemoment op het werk’.

Nog iets hoger op de interventieladder vinden we de financiële prikkels, dus bijvoorbeeld een cadeautje in de vorm van een geldbedrag of korting op de zorgpremie, of psychologische prikkels zoals ‘vleierij’. En omgekeerd: verhoging van zorgpremie of inkomensbelasting als je je niet laat vaccineren.

Misselijk

Als dat niet het gewenste effect sorteert, kun je overgaan tot sterke drang: geen toegang tot bepaalde ruimten of voorzieningen zonder vaccinatiebewijs of zelfs een directe vaccinatieplicht.

Veel mensen krijgen een vieze smaak in de mond van het vaccinatiekader. “Zum Kotzen!” reageert Ronald. Simone schrijft: “Persoonlijk word ik hier een beetje misselijk van. In wat voor bizarre wereld leven we?”

Alleen al het feit dat iemand dit bedenkt en uitwerkt in een schema.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: