Dance for Freedom dansrevolutie begint in Nederland

dance-for-freedom-dansrevolutie-begint-in-nederland

25-02-21 12:32:00,

Zondag 21 februari is een gedenkwaardige dag omdat dan in ons land de aanzet wordt gegeven tot een dansrevolutie. Op 28 plaatsen vanaf 16 uur of vaak al eerder roeren mensen zich op de klanken van muziek.


Zij doen dat buiten op straat, in het park, in het bos of op een grasveldje met veel geluid. Een jaar geleden zou iedereen hierover zijn schouders hebben opgehaald. Niks bijzonders toen, nu een regelrechte opstand tegen het bewind van Rutte dat mensen niet alleen verbiedt bij elkaar te komen en samen dingen met elkaar te doen, maar ook met elkaar plezier te beleven. Zondag braken tienduizenden mensen uit de gevangenis in het hele land door met elkaar koffie te drinken en te dansen. De reacties van de deelnemers zijn enthousiast.

‘Hier spreekt de burger’

Rond 15 uur genieten er zeker 1.000 mensen op het grasveld van het Museumplein van het zonnetje. Dan beginnen mensen hier spontaan te dansen. De omstandigheden zijn ideaal. De sfeer is uiterst ontspannen en vreedzaam. Mensen zitten met groepjes op de grond en drinken koffie, anderen staan met elkaar te babbelen of lopen rond op zoek naar bekenden en er worden koekjes uitgedeeld. Alles is harmonieus. Zelfs de agenten van de ME, de vooruitgeschoven posten, staan met hun Vredesbadges te praten met de aanwezigen.

Gele paraplu’s worden uitgedeeld. De mensen genieten samen, zoals het bedoeld is in een samenleving.

Bekende figuren als Willem Engel, Jeroen Pols, Frank Ruesink en Mordechai Krispijn zijn er ook. Zij krijgen veel bijval en enthousiaste begroetingen.

Dan schalt er door de lucht zonder enige aanleiding:”Hier spreekt de politie….”, uit honderden kelen klinkt gejoel. Iedere verdere tekst uitgesproken door de agent wordt overstemd. De mensen die dansen gaan gewoon door met hun feestje, een deel keert zich naar de onruststoker van de overheid en roept heel hard:”Hier spreekt de burger.” De situatie is ronduit hilarisch. De omroepauto vervolgt zijn rondje om het Museumplein en herhaalt zijn storende boodschap nog een paar keer. Nergens ontvangt hij enthousiaste reacties.

Vredespolitie

Foto: R. Vellekoop

Tussen het publiek staan eveneens agenten. Blijkbaar zijn er twee soorten. Degenen met en zonder de badge Vredeseenheid Amsterdam. Een van de vredesagenten geeft aan dat ook hij bij de ME hoort,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: