Vrijheid: het groepsdenken en het zelfstandige denken | Mieke Mosmuller

vrijheid:-het-groepsdenken-en-het-zelfstandige-denken-|-mieke-mosmuller

25-02-21 08:38:00,

door

Mieke Mosmuller

25-02-2021

1 commentaren
Print!

We zien het steeds vaker gebeuren dat individuele mensen met een uitgesproken mening zich, naar het schijnt, makkelijk laten overhalen zich te conformeren naar de heersende idee van een groep. Het zou natuurlijk het voortschrijdende inzicht van dat individu kunnen zijn, wat maakt dat die zich bedenkt, maar er zijn legio voorbeelden waarbij het debat een onverwacht verrassende wending neemt. Om je los te maken van een denken dat zich vanuit een groep opdringt heb je een krachtig zelfstandig denken nodig. Een denken dat zich los van meningen van anderen vormt, een denken dat vrij is. Dit vrije zelfstandige denken moeten we oefenen, trainen zelfs. In dat vrije zelfstandige denken vinden we tenslotte de vrijheid die we in deze tijd nodig hebben. Bekijk video op YouTube

Mieke Mosmuller

Begin deze week werd de inhoud van een videoboodschap gepubliceerd, in het Nederlands dagblad, als openingsspeech voor een vergadering van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Die videoboodschap werd gesproken door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. Ik citeer een paar kleine stukjes uit dat bericht.

“Landen gebruiken corona maatregelen als voorwendsel om mensenrechten te beperken. Anders denkenden en onafhankelijke media wordt het zwijgen opgelegd, waarschuwt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. Onder het mom van coronabestrijding worden basisvrijheden afgeschaft, aldus de secretaris generaal. Guterres noemt geen namen maar volgens de VN leider worden in bepaalde landen strenge veiligheids- en noodmaatregelen afgekondigd om zogenaamd de coronacrisis te bestrijden. Feitelijk misbruiken de machthebbers de corona pandemie zodat de meest fundamentele vrijheden van burgers verdwijnen. Hij spreekt over een vicieuze cirkel aan schendingen. Guterres wijst op het uithollen van verkiezingen, het onderdrukken van de oppositie, mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en zelfs gezondheidsmedewerkers worden gearresteerd, vervolgd, geïntimideerd of in de gaten gehouden omdat ze coronabeperkingen bekritiseren of juist het gebrek aan maatregelen aan de kaak stellen.”

Verder spreekt hij over de digitale technologie en zegt:

“De covid-19 infodemie heeft over het algemeen de alarmbellen doen rinkelen over de groeiende reikwijdte van digitale platforms en het gebruik en misbruik van gegevens. De VN chef was bezorgd over het feit dat van ieder van ons een enorme bibliotheek van informatie wordt aangelegd. Hij wees erop dat gedragspatronen worden verhandeld en verkocht als termijncontracten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: