Geen ‘complottheorie’ meer: Rutte heeft geen bezwaar tegen vaccinatiepaspoort

geen-‘complottheorie’-meer:-rutte-heeft-geen-bezwaar-tegen-vaccinatiepaspoort

26-02-21 09:40:00,

Homepagina » Mens en Dier » Geen ‘complottheorie’ meer: Rutte heeft geen bezwaar tegen vaccinatiepaspoort

in Mens en Dier
26 februari 2021 11:15

Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een vaccinatiecertificaat waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei premier Rutte na afloop van een overleg per videoverbinding met zijn EU-collega’s. Zo’n vaccinatiepaspoort ‘kan wel nut hebben in de toekomst’, zei Rutte.

Hij vindt het nog wel te vroeg om nu al een besluit te nemen. “We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren. Er hangt een aantal fundamentele vragen omheen,” aldus Rutte. “Zo zijn er nog steeds geen absolute zekerheden over iemands besmettelijkheid nadat hij is ingeënt. Al zijn de eerste berichten niet ongunstig.”

Premier #Rutte over Europees #vaccinatiecertificaat: “Er komt een certificaat, de techniek om het mogelijk te maken.” Maar: “Tussen idee en uitvoering staan nog paar grote besluiten. Duurt nog enige maanden. Niet over een nacht ijs.” #EUCO #EUtop pic.twitter.com/PyorDnvXdx

— Fons Lambie (@fonslambie) February 25, 2021

Er is veel kritiek op de plannen. “Het verplicht stellen van een vaccinatiepaspoort is een ingrijpende inbreuk op fundamentele rechten en zal uiteindelijk resulteren in een groep ‘tweederangsburgers’ die steeds meer geïsoleerd zal worden. Kortom: zeer onwenselijk,” zegt jurist en filosoof Raisa Blommenstijn.

Weer een beperking erbij

Historicus en politicoloog Coen de Jong merkt op: “Kortom, reizen en evenementen bezoeken wordt afhankelijk van registraties. Weer een beperking van de bewegingsvrijheid erbij.”

Forum voor Democratie koppelt het vaccinatiepaspoort aan een indirecte vaccinatieplicht. “FVD is hier fel op tegen. Wij gaan proberen dit te voorkomen. Wie zich wil laten inenten, moet dat doen. Maar altijd vrijwillig. Niet omdat je anders bepaalde rechten verliest,” laat de partij weten.

Een paar weken geleden was dit nog een ‘complottheorie’

Kandidaat-Kamerlid Carola Dieudonné (FVD) plaatste begin deze maand een tweet over de vaccinatiestrategie van de Europese Commissie, die jaren geleden al is uitgestippeld. Uit de routekaart blijkt dat de Commissie in 2022 een vaccinatiepaspoort wil invoeren.

“Mijn tweet hieronder was een paar weken geleden nog een ‘complottheorie’,” schrijft Dieudonné. “Toch praatte de EU vandaag gewoon over een Europees vaccinatiepaspoort.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: