U denkt misschien dat het nu al crisis is. Maar dit is nog maar het begin. Hoedt u voor de aankomende storm.. – CSTV

u-denkt-misschien-dat-het-nu-al-crisis-is-maar-dit-is-nog-maar-het-begin-hoedt-u-voor-de-aankomende-storm.-–-cstv

02-03-21 08:17:00, Ik heb het niet over een straffe westenwind. Nee, voor windvlagen hoeft u niet bang te zijn.
Maar wel voor het jarenlang wind zaaien door de Federal Reserve Board (FED), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of Japan (BOJ). Wat dat gaat een storm opleveren die zijn weerga niet kent.

Het al jarenlang voortdurende absurde overheidsbeleid wat betreft uitgaven en het niet ingrijpen van centrale banken maar zelfs ondersteunen van dit uitgavenbeleid, gaat binnenkort leiden tot een economische crisis van ongekende omvang.

Ik leg het u uit. Lees en huiver.

Vroeger was alles beter…..

Vroeger hadden we in Europa een paar zeer degelijke centrale banken. Uiteraard die van Zwitserland maar het meest bekend en geroemd was wel de Bundesbank, de centrale bank van Duitsland. De belangrijkste taak van de centrale banken is altijd geweest om de inflatie onder controle te houden. Dat werkte als volgt: Als de economie goed draaide en er volop werkgelegenheid was, dan konden de producenten en winkeliers hun prijzen verhogen. Vaak leidde dat tot loonstijgingen omdat de werknemers gecompenseerd wilden worden voor de hogere kosten van levensonderhoud. De loonstijging zorgde op zijn beurt weer voor hogere kosten bij de ondernemers die vervolgens hun productprijzen weer wilden verhogen.

Dit fenomeen staat bekend als de ‘loon-prijs-spiraal’.

Als dat proces uit de hand dreigde te lopen dan greep de centrale bank in door, meestal stapje voor stapje, de rente te verhogen. Hogere rente betekent voor de meeste mensen dat er minder koopkracht is en voor de meeste bedrijven dat er hogere lasten zijn. Dat stopte het inflatieproces. Daardoor werd de groei van de economie afgevlakt en kwam de inflatie tot rust. Dit was een delicaat spel, want te laat ingrijpen zou leiden tot te hoge rentes en te lang doorgaan met hoge rentes zou de economie in een recessie kunnen brengen. En dat was nou ook weer niet de bedoeling. De Bundesbank was zeer bedreven in dit spel en de Nederlandse Centrale Bank volgde het beleid van de Bundesbank daarom altijd 1 op 1.

Maar de laatste 15 a 20 jaar (de BOJ al iets langer) zijn de centrale banken het beleid over een andere boeg aan het gooien. Ze hebben zich omgevormd tot stimulatoren van de economie en hebben zich minimum doelen gesteld ten aanzien van inflatie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: