Werkgevers in Israël eisen dat hun werknemers worden gevaccineerd – Geen vaccinatie, geen werk! – Frontnieuws

werkgevers-in-israel-eisen-dat-hun-werknemers-worden-gevaccineerd-–-geen-vaccinatie,-geen-werk!-–-frontnieuws

02-03-21 05:42:00, © Jernej Furman (CC BY 2.0)

Een ontwikkelaar van zelfrijdende auto’s is het eerste grote bedrijf in het land dat een inentingsplicht oplegt, maar de regering overweegt een mandaat.

Mobileye, een Israëlische ontwikkelaar van zelfrijdende auto’s en dochteronderneming van Intel, zal werknemers die een vaccinatie tegen het Coronavirus weigeren, verbieden om om ter plaatse te werken, aldus CEO Amnon Shashua.

In een interne brief die uitlekte naar de Israëlische pers, onthulde Shashua dat Mobileye verwacht dat ongeveer 10 procent van zijn werknemers de Covid-19 vaccinatie zal weigeren, meldt de Jerusalem Post.

Het bedrijf zal deze werknemers verbieden om te werken, hoewel sommigen die noodzakelijk worden geacht, zullen mogen terugkeren als zij negatieve Covid-19 testresultaten voorleggen, aldus de brief. De testverplichting zou gelden voor werknemers die het virus al hadden.

“We zijn er trots op dat 90% van de werknemers van @Mobileye al geheel of gedeeltelijk gevaccineerd is. We gaan de eerste week van april ‘groen’, waarbij alleen gevaccineerde werknemers naar kantoor komen en anderen (thuis) blijven werken”, twitterde Shashua vorige week.

Mobileye, dat ongeveer 1.500 mensen in Jeruzalem tewerkstelt, is volgens de Post het eerste grote Israëlische bedrijf dat verplichte vaccinatie aankondigt. Hoewel er in Israël geen wet is die werkgevers toestaat vaccinatie tegen Covid-19 te eisen, hebben hoge staatslieden naar verluidt nieuwe wetgeving op het oog om dat te veranderen.

“We onderzoeken wetgeving die zou verhinderen dat mensen die niet zijn gevaccineerd of die de laatste 48 uur niet zijn getest met het publiek werken – bijvoorbeeld voor een klas vol studenten staan”, zei de Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein in februari.

“Het is mogelijk dat leraren die weigeren zich te laten vaccineren, elke 48 uur privé-testen uit eigen zak moeten betalen. Ik ga niemand ontslaan, maar als iemand niet gevaccineerd is, is dat hun probleem”, voegde hij eraan toe.

Israël heeft bijzonder strenge Covid-19 maatregelen genomen, waaronder verscheidene landelijke lockdowns en een verbod op internationale reizen. Vorige week nog heeft het land een wet aangenomen die de regering in staat stelt persoonlijke informatie te delen van personen die de Covid-19 vaccinatie weigeren en die de heropening van de economie beperkt tot degenen die een “groen paspoort” hebben voor de vaccinatie.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: