Vrijheid? Israël lanceert traceersysteem “vrijheidsarmband” als alternatief voor quarantaine – Frontnieuws

vrijheid?-israel-lanceert-traceersysteem-“vrijheidsarmband”-als-alternatief-voor-quarantaine-–-frontnieuws

03-03-21 12:47:00,

Israël heeft een traceerbare Corona-armband onthuld als een alternatief voor een quarantaine van twee weken voor binnenkomende reizigers. Dit wekt bezorgdheid over de privacy terwijl een Hooggerechtshof de rol van de spionagedienst Shin Bet bij het traceren van contacten aan banden legt.

Een proefprogramma voor de traceer-armband ging maandag van start op de luchthaven Ben Gurion waar 100 apparaten werden uitgedeeld aan aankomende reizigers als een manier om een verblijf in een door het leger beheerd quarantainehotel te vermijden. In plaats daarvan zullen degenen die voor het armbandsysteem kiezen – dat de elektronische armband, een smartphone-app en een aan de muur bevestigd traceerapparaat omvat – vrij zijn om naar huis terug te keren om de quarantaineperiode van twee weken af te wachten.

Hoewel het apparaat de autoriteiten waarschuwt als deelnemers zich te ver van de aan de muur bevestigde tracker begeven, zegt Ordan Trabelsi, de CEO van SuperCom, het bedrijf achter de armband, dat het geen andere informatie verzamelt en benadrukt dat de technologie minimaal inbreuk maakt op de privacy.

“Niemand wordt gedwongen om het te doen, maar voor degenen die geïnteresseerd zijn, geeft het hen een andere optie: meer flexibiliteit. We noemen het een ‘vrijheidsarmband’ omdat we niemand opsluiten, maar hen wel de kans geven om naar huis te gaan”, zei hij.

Het proefproject – waarvan Trabelsi al heeft gezegd dat het moet worden uitgebreid tot “duizenden eenheden” voor “gebruik op grote schaal” – kan nog meer ongerustheid veroorzaken, gezien het feit dat SuperCom in het verleden met een aantal regeringen over de hele wereld heeft samengewerkt om “toezicht op overtreders” te houden, waarbij het gebruik maakt van zijn traceertechnologie om gevangenen en gedetineerden in de gaten te houden. Het bedrijf tekende vorig jaar een contract met een overheidsagentschap in Wisconsin om dezelfde dienst aan te bieden, en verkoopt ook technologie die gebruikt wordt voor elektronische ID’s, biometrie van kiezers en cyberbeveiliging.

Terwijl de uitrol van de traceerarmbanden maandag van start ging, oordeelde het Hooggerechtshof van Israël dat de binnenlandse spionagedienst van het land, de Shin Bet, zijn Covid-19 inspanningen voor het traceren van contacten moet beteugelen, en noemde het toezicht “draconisch” en een bedreiging voor de Israëlische democratie. Hoewel de regering de Shin Bet sinds afgelopen maart heeft ingezet voor het traceren van contacten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: