Spaanse wetenschappers over ‘de politieke economie van massa hysterie’ rond Covid-19 – Xandernieuws

spaanse-wetenschappers-over-‘de-politieke-economie-van-massa-hysterie’-rond-covid-19-–-xandernieuws

04-03-21 08:54:00,

De aanhoudende steun en gelaten acceptatie van het grootste deel van het publiek voor extreem overtrokken en zeer kostbare maatregelen komt naar mijn mening neer op sociologisch masochisme op ongekende schaal, en misschien zelfs wel zelfvernietigingsdrang.

—————————————————————————————————————————————

Aanvulling 17.15 uur: Zo zet je een noodtoestand in een ziekenhuis in scène (video uit Israël) – Waarom politici gebaat zijn bij extreme overdrijving van gevaar: als het klopt zijn ze de held, als het niet klopt hoeven zij niet onder de gevolgen de lijden, maar betaalt enkel het volk de hoogste prijs voor hun beleid

—————————————————————————————————————————————-

Philipp Bagus, professor toegepaste economie, geschiedenis & economische instituten en morele filosofie aan de Rey Juan Carlos Universiteit in Madrid, in 2016 winnaar van de Ludwig Erhard Prize voor economische journalistiek, constateert samen met een Spaanse en Chileense collega in zijn artikel ‘Covid-19 en de politieke economie van massa hysterie’ hoe de ‘negatieve informatie die herhaaldelijk door de massamedia wordt verspreidt de volksgezondheid negatief kan beïnvloeden in de vorm van nocebo* effecten en massa hysterie.’ Bagus legt uit waarom politici historisch altijd neigen naar extreme overdrijving van het gevaar: als het klopt, zijn ze de held, als het niet klopt hoeven zij niet onder de gevolgen te lijden.

(* Nocebo effect: het tegenovergestelde van het placebo effect).

Het artikel verscheen in de International Journal of Environmental Research and Public Health. Bagus en zijn mede auteurs José Antonio Pena-Ramos (Universiteit Autónoma Chili) en Antonio Sánchez-Bayón (Rey Juan Carlos Universiteit) laten zien hoe gezaghebbende staatsinstellingen in tijden van crisis, zoals nu rond Covid-19, met behulp van met name de digitale media informatie als wapen inzetten.

‘Gezondheid’ heeft kritisch denkvermogen publiek uitgeschakeld

Door een beroep te doen op de ‘volksgezondheid’ lijkt het vermogen van het publiek om kritisch na te denken (lett. tot ‘ongeloof’) te zijn opgeschort; wie wil er tenslotte ziek worden door een virus dat geen landsgrenzen kent? En waarom zouden politici en media liegen over een vreemd nieuw virus uit China? Ook de publieke bezwaren tegen overduidelijke illegale of dubieuze buitenwettelijke maatregelen, zoals het sluiten van bedrijven en scholen, lijken te zijn bevroren. Alternatieven en compromissen lijken in ieder geval tijdelijk te zijn vergeten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: