Waarom heet hij nu ‘schol’-ekster… – Interessante Tijden

waarom-heet-hij-nu-‘schol’-ekster…-–-interessante-tijden

04-03-21 09:19:00,

Scholeksters

Deze twee scholeksters fotografeerde ik in Hooksiel in Oost Friesland. Dat biologen gek zijn en dus dieren de meest vreemde namen geven mag bekend zijn, maar nu wil je toch eens weten: hoe komt die zwart witte (ekster) vogel nu aan de ‘schol’ voor zijn ekster?

‘Schol’ zou een verbastering van ‘schelp’ kunnen zijn, het is algemeen bekend dat ze schelpdieren eten. Maar klopt dat? De Vogelwacht Delft is daar in gedoken, en die geven de volgende verklaringen:

Wilms (2016) wijst ons namelijk op een andere interessante verklaring die al in deel 1 van de Nederlandsche Vogelen (1770) wordt gegeven:

“In den tyd, waer in op onze Eilanden en langs onze kust veel werks gemaekt wordt van ’t zouten en droogen van Schollen en Scharren, vindt men deeze vogelen overvloedigst, en men heeft waergenomen, dat zy,

wanneer hunne veiligheid daer mede niet gemoeid is, die plaetsen ’t meest in ons Duin bezoeken, op de welken het Schollegrom, d.i. de Ingewanden der zoo even gemeldde vischen, wordt nedergesmeeten;

daer zy dan op die wegwerpselen, dik bezet met keinere schelpvisschen uit de robben der scharren en schollen, koomen aezen. Dit kan misschien de aenleiding aen onze Zeedorpelingen gegeeven gehad hebben, om deeze vogelen Scholaeksteren te noemen… (…)”

Scholeksters kijken bij Kuitje Balgzand. De jeugd heeft de toekomst 🙂

De ingewanden van de schol (grom) werden als restafval van de visserij op een hoop gegooid. Scholeksters kwamen af op dit zogenaamde schollegrom om daar de meegekomen schelpdieren te verorberen. En om die reden zou de scholekster dus z’n naam hebben kunnen krijgen.

Scholeksters onder strenge bewaking bij Kuitje Balgzand

Boerenlandvogels? Scholeksters gedijen goed op industrieterrein

De scholekster is hoe dan ook een geweldig beest, een vogel met ‘attitude’, zo brutaal dat ze met alle lawaai zo een koe wegjagen, de strijd van een paar honderd gram tegen een paar honderd kilo winnen. Je ziet ze hun territoria steeds meer naar industrieterreinen verleggen. Op de platte daken met grind kunnen ze veilig tegen vossen en katten broeden.

En in de perkjes kunnen ze mooi pieren steken…

 

Share Tweet Share  » Lees verder

%d bloggers liken dit: