Geachte heer Rutte – EnerzijdsAnderzijds

geachte-heer-rutte-–-enerzijdsanderzijds

09-03-21 11:13:00,

De Iraanse schrijfster Shohreh Feshtali gevlucht uit het totalitaire Iran heeft zich goed genesteld in de Nederlandse samenleving. Ze voelde zich hier thuis, veilig en vrij, zaken die Iran vanaf de jaren 1970 in stappen steeds meer kwijtraakte. Nu ziet zij de ontwikkelingen in Nederland en ziet angstige parallellen met het Iran waarvoor zij moest vluchten.
In deze video van blckbx.tv leest zij haar open brief voor aan premier Rutte.

Geachte heer Rutte,

28 Jaar geleden ben ik in Nederland terecht gekomen. Ik wist niets van het land. Behalve dat het een land was van tulpen, traditionele molens en vrije mensen. Tulpen zijn er nog maar de prachtige molens zijn vervangen door koude zielloze windmolens, en vrijheid, daar kom ik zo op terug.
Ik werd meteen verliefd op het mooie, nuchtere en vrije Nederland. Het was hier namelijk zo anders dan waar ik vandaan kwam. Ik, een jonge vluchtelinge, was in de hemel beland. Zo voelde het, ik mocht met iedereen praten, handen schudden, anderen in de ogen kijken, flirten, complimenten geven en knuffelen.

Ik zag mensen elkaar de helpende hand reiken. Je kon op elkaar leunen, letterlijk en figuurlijk. Op straat zag ik vriendelijke gezichten. Ik genoot van de geestige opmerkingen als ik in de supermarkt tegen iemand aan botste, van de gezellige babbeltjes bij de kassa. Van de leuke gesprekken met zomaar iemand op Koninginnedag. Er werden wijkfeesten georganiseerd om bewoners dichter bij elkaar te brengen. Nederland was mooi en Nederlanders waren menselijk.

Ik werd met open armen ontvangen en voelde me vanaf dag één veilig. Als ik op bed lag dacht ik vaak beseffen de mensen hier wel eigenlijk hoe gelukkig ze zijn met al die vrijheid? Waarderen ze het wel? Op de vraag waarom dragen hier scholieren geen uniform kreeg ik als antwoord dat is in strijd met onze grondrechten, wij zijn vrij om te dragen wat we willen. Dat mag niet door anderen bepaald worden. De nuchterheid en de Nederlandse vrije geest verbaasde mijn telkens weer. In Nederland leerde ik dat ieder mens waardevol is, dat iedereen vrij is, om zijn dromen na te jagen, dat ieder individu zelf bepaalt hoe hij of zij behandeld wenst te worden. In Nederland heb ik geleerd dat de overheid voor jouw belangen moet opkomen en dat een burger dus op de overheid kan vertrouwen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: