De wereld gered door lokale actie – EnerzijdsAnderzijds

de-wereld-gered-door-lokale-actie-–-enerzijdsanderzijds

10-03-21 10:11:00,

Meer dan ooit is het aan ons als burgers om ons eigen plan te trekken. We hoeven niet te wachten wat anderen in Den Haag, Brussel, Davos of New York voor ons uitdenken. Samen maken we onze eigen samenleving. Wij als burger kunnen een betere, schonere en menselijker wereld dichterbij brengen. Daarmee kunnen wij bijdragen aan de majeure vraagstukken waar de wereld mee worstelt: uitputting van natuurlijke bronnen, vervuiling van land, lucht en water, een ecologisch verantwoorde voedselproductie, technocratisering van onze samenleving en ons zieke financiële systeem. Dat is de boodschap van de film ‘Tomorrow’ (2016), van Cyril Dion en Mélanie Laurent.

Wereldwijd opererende bedrijven onttrekken geld aan de lokale economie.Wereldproblemen klein maken en oplossen

Als één boodschap uit de film blijft hangen dan is het wel maak wereldproblemen klein en lokaal. Ze worden dan hanteerbaar en als iedereen zijn kleine aandeel in die wereldwijde problemen weet te veranderen, verandert dat uiteindelijk die grote problemen.
Het is een trend die wij al langer in en buiten onze steden zien. Buurtbewoners die hun groene plek creëren, een centrum voor wijkactiviteiten opzetten, samen maatregelen nemen om duurzame energie op te wekken.
De film ‘Tomorrow/Demain‘ sluit daar op aan en legt een heldere link tussen die talrijke lokale initiatieven en het uiteindelijk oplossen van de enorme problemen op wereldschaal. Daarmee versterken de filmmakers Cyril Dion en Mélanie Laurent de relevantie van lokaal initiatief voor de onoplosbaar lijkende problemen op wereldniveau.

‘Het was wel spannend om zomaar groen te planten voor het politiebureau.’ (Engeland)Lokaal, maar dan wereldwijd

De film laat de kijker kennis maken met initiatieven op alle belangrijke terreinen waar op wereldschaal forse uitdagingen liggen. De mogelijke ondergang van delen van de beschaving tegen het eind van de 21e eeuw (Nature) gaf voor de makers de doorslag. Zij laten zien dat we niet passief hoeven toe te kijken hoe de wereld steeds verder in de problemen komt. Voedselproductie, energie, economie, democratie en onderwijs komen allemaal voorbij als problemen voor de wereld, maar oplosbaar in de eigen omgeving: buurt, stad of regio.
Ineens lijken al die ‘kruimelacties’ van burgers heel relevant voor het geheel. En dat werd tijd. Waar (lokale) overheden vooral belangstelling hebben voor het tekenen van convenanten, beloften op papier, zijn burgers al bezig een deel van de puzzel te leggen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: