“Een aanslag op de onafhankelijkheid van het Europees Parlement zelf” – CSTV

“een-aanslag-op-de-onafhankelijkheid-van-het-europees-parlement-zelf”-–-cstv

10-03-21 08:49:00,

Het Europees Parlement heft de immuniteit van de Catalaanse politici Carles Puigdemont, Antoni Comín en Clara Ponsatí op. Dat is vandaag bekendgemaakt na een geheime stemming gisterenavond. Spanje vraagt via een internationaal aanhoudingsmandaat hun arrestatie voor hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 2017.

Clara Ponsati met Carles Puigdemont en Toni Comin voor het Europese hoofdkwartier in Brussel.

De Europarlementsleden hield gisterenavond een geheime stemming over de opheffing van de immuniteit van Puigdemont en diens oud-ministers Antoni Comin en Clara Ponsanti. Omdat het parlement sinds het losbarsten van de coronacrisis vanop afstand stemde, kon het resultaat pas deze ochtend bekendgemaakt worden.

Het Spaanse gerecht vervolgt Puigdemont, Comin en Ponsanti – die momenteel in Schotland verblijft – voor hun betrokkenheid bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 2017. De drie waren na het referendum naar België gevlucht, Puigdemont en Comin wonen nog steeds in ons land. Bij de Europese verkiezingen van mei 2019 werden Puigdemont en Comin verkozen in het Europees Parlement. Na een maandenlange juridische strijd konden ze begin 2020 hun zetel opnemen. Na het vertrek van de Britten uit het EP mocht ook Ponsanti haar zetel opnemen.

Geen uitspraak over schuld of onschuld

Omdat ze alle drie verkozen zijn als leden van het Europees Parlement moest dat halfrond zich buigen over de opheffing van hun immuniteit, die er kwam op vraag van het Spaanse Hooggerechtshof. 400 leden stemden met het verzoek in om de immuniteit van Puigdemont op te heffen, 248 stemden tegen en 45 onthielden zich. Wat Comín en Ponsatí betreft was de uitslag identiek: 404 stemmen voor, 247 stemmen tegen en 42 onthoudingen.

Het Europees Parlement argumenteert dat de vervolging van de drie er niet op gericht is hun functioneren als Europees Parlementslid te bemoeilijken. De feiten waarvoor ze worden vervolgd, vonden namelijk plaats voor hun verkiezing als Europese volksvertegenwoordigers, de vervolging werd ook voordien ingesteld. Met zijn beslissing wil het Europees Parlement ook geen uitspraak doen over de schuld of onschuld van Puigdemont, Comín en Ponsatí, luidt het.

Twee weken geleden beval de commissie Juridische Zaken met 15 tegen 8 stemmen bij 2 onthoudingen al aan om de immuniteit van de Catalanen op te heffen.

In Catalonië wordt al jarenlang met de regelmaat van de klok geprotesteerd tegen de opsluiting van de politieke gevangenen.

In Catalonië wordt al jarenlang met de regelmaat van de klok geprotesteerd tegen de opsluiting van de politieke gevangenen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: