De duizendjarige Eddy-cyclus – Climategate Klimaat

de-duizendjarige-eddy-cyclus-–-climategate-klimaat

11-03-21 09:58:00,

Een gastbijdrage van Henry Pool (Zuid-Afrika).

Na mijn recente bijdrage op Climategate.nl hier schreef John Broersma in een commentaar dat hij zich goed herinnerde dat hem vroeger in de geschiedenis les geleerd of verteld was dat Willem Barentz op stap ging met kaarten en informatie van beide de Romeinse tijd en van de tijd van de Vikingen. In mijn bijdrage had ik vermeld dat hij jammer genoeg 500 jaren te vroeg of te laat was voor het vinden van die route om via het noorden naar het oosten te varen. Dat was eigenlijk omdat ik me wel herinnerde iets te hebben gelezen van een 1000 jarige cyclus. De ‘toevalligheid’ van dat verschil van die ca. 1000 jaar tussen de tijd van de Romeinen AD 0 (kijk: hier) en AD 1000 voor de tijd van de Vikingen (kijk: hier) bracht mij weer even terug om na te denken over die 1000 jarige Eddy-cyclus.

Er is eigenlijk geen duidelijk verhaal op het internet over die Eddy-cyclus en je kunt je wel afvragen: waarom eigenlijk niet? Ergens, na veel omweg, vond ik toch deze afbeelding:

Het is Fig. 16.2 van een boek, zie blz. 285 hier en het komt blijkbaar door het combineren van de resultaten van een aantal onderzoeken waaronder Abreu et al, 2010. Het lijkt voor mij zoals een soort sinus beweging dat je laat denken dat Eddy een zuivere zonnecyclus is. In ieder geval wordt ons duidelijk van deze eenvoudige schematische presentatie dat het blijkbaar elke 1000 jaar of zo warmer is dan normaal. Overigens is het gauw duidelijk dat de leraren die dit hoofdstuk schreven het niet 100% eens zijn met de conclusies van het IPCC.

Die Fig. 16.2 herinnerde mij ook aan eenzelfde soort voorstelling van William Arnold over de Gleissberg cyclus waar ik ook al op Climategate.nl van verteld hebt (kijk hier). Het beeld van Arnold in 1985 was ook iets dergelijks maar hij was volgens mij een decennium of zo uit met de jaren over de lengte van de Gleissberg cyclus (100 jaar i.p.v 90 jaar).

Op blz. 289 en 290 van het boek en ook verderop in het hoofdstuk, wordt een groot aantal onderzoeken genoemd die op verschillende manieren het bestaan van een millennium-cyclus bevestigen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: