Tien jaar na het begin van de ramp in Fukushima – Transitieweb

tien-jaar-na-het-begin-van-de-ramp-in-fukushima-–-transitieweb

11-03-21 10:02:00,

Vandaag is het tien jaar geleden dat zich in Fukushima een enorme ramp voltrok. Een ramp die tot op heden voortduurt en nog heel lang zal aanhouden. Niemand weet hoe lang. Het is een ongoing disaster. Op 8 augustus 2011 schreef ik er de onderstaande posting over die de start van TransitieWeb markeert.

Vogels boven Fukushima

Na de ramp met de kerncentrale in Fukushima op 11 maart 2011 heb ik wekenlang het nieuws daarover intensief gevolgd. Er waren twee soorten nieuws. Het officiële en het onofficiële.

De officiële kanalen, noem het de mainstream media, bagatellisseerden de ramp aanvankelijk bijna allemaal. Toen dat niet langer houdbaar bleek, werd er partieel nieuws gebracht. Meestal goed nieuws, bijvoorbeeld dat weer ergens een stroomvoorziening was hersteld of dat in een deel van het complex het stralingsniveau was gedaald. In dat partiële goede nieuws zat overigens voor de goede verstaanders veel bar en boos slecht nieuws verpakt. Druppelsgewijs werd zo duidelijk dat het allemaal toch wel wat ernstiger was. Niet hoe ernstig.

Informatiesarcofaag

Ongeveer rond 1 juli 2011 zijn de mainstream media vrijwel volledig gestopt met de berichtgeving. Alsof een onzichtbare hand een kraan dichtdraaide. Fukushima is per die datum ingepakt in een informatiesarcofaag. Een sarcofaag waarin de echte en volledige waarheid en dus ook de echte betekenis van deze ramp is bijgezet.

Mediastilte heet dat. En daar zijn goede redenen voor, die we moeten zoeken in de ernst van deze ramp en de enorme gevolgen ervan voor het milieu, de voedselvoorziening en de gezondheid van honderden miljoenen mensen en miljarden dieren.

In mijn beleving zijn er twee rampen: de feitelijke nucleaire ramp is de eerste en veruit de ergste. Maar het volslagen failliet van de mainstream media  is ook een ramp. Het is een ramp van de publieke informatievoorziening en van de democratie.

Hot particles

Ik volgde ook de niet officiele kanalen in de weken na 11 maart, die een veel grimmiger verhaal vertelden. Over plutonium en ander uiterst giftig nucleair materiaal, dat in de vorm van kankerverwekkende ‘hot particles’ wereldwijd in de atmosfeer en in de voedselkringloop terecht komt.

Over meltdowns en meltthroughs, die vanaf het begin bij de autoriteiten bekend waren, maar niet of pas heel laat werden bekendgemaakt aan het publiek.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: