Arts spreekt zich uit: ‘Ik heb zeer ernstige zorgen over waar dit heen gaat’

arts-spreekt-zich-uit:-‘ik-heb-zeer-ernstige-zorgen-over-waar-dit-heen-gaat’

12-03-21 11:42:00,

Homepagina » Mens en Dier » Arts spreekt zich uit: ‘Ik heb zeer ernstige zorgen over waar dit heen gaat’

Foto: Unsplash

in Mens en Dier
12 maart 2021 11:40

Berichten over bijwerkingen van de coronavaccins zijn het gesprek van de dag. Terwijl meerdere landen zijn gestopt met de coronavaccinaties van AstraZeneca vanwege bloedstolsels, gaat Nederland gewoon door met het gebruik van het vaccin. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat de prik ‘veilig en werkzaam is’ en dat eventuele bijwerkingen hebben plaatsgevonden ‘na vaccinatie met het middel, niet door vaccinatie’.

De Jonge zei deze week in de Tweede Kamer dat bijwerkingen van de vaccins ‘héél goed worden bijgehouden, heel goed worden geregistreerd’ door Lareb. Hij voegde toe dat de bijwerkingen volgens het Lareb ‘heel gering’ zijn.

De coronaminister wil bovendien ‘meer vrijheid’ bieden met een coronapaspoort voor mensen die zijn gevaccineerd, zich hebben laten testen of onlangs corona hebben gehad. Met zo’n paspoort kun je bijvoorbeeld naar een concert, festival of de bioscoop.

Meerdere risico’s

Steeds meer artsen komen in verzet tegen het kabinetsbeleid. Arts Jona Walk laat zich op social media zeer kritisch uit over de uitspraken van de minister. “Ik schrik van wat er hier gebeurt,” schrijft ze. “Dit blijft een vorm van gedwongen vaccinatie, en het lijkt mij medisch-ethisch onverdedigbaar.”

Walk, verbonden aan het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Radboudumc, wijst erop dat de coronavaccins een voorwaardelijke goedkeuring kregen, terwijl het Europees Medicijnagentschap in haar beoordeling nog ‘meerdere risico’s identificeerde’. De goedkeuring zou volgens haar ‘nooit gebruikt mogen worden om deze (indirecte) vaccinatieplicht te onderbouwen’.

Grote onderraportage

De arts heeft ook kritiek op de uitspraken die De Jonge deed over het Lareb. “Bijwerkingen worden enkel geregistreerd in Lareb, maar er is sprake van grote onderraportage, het systeem is niet echt geschikt om geheel onverwachte effecten te signaleren, en we weten niets over de lange termijn.”

Arts Jona Walk zegt ‘zeer ernstige zorgen’ te hebben over waar dit heen gaat en hoopt dat meer dokters en wetenschappers zich durven uit te spreken.

Een post van mij op LinkedIn over #vaccinatieplicht #vaccinatiepaspoort verschijnt hier en daar op social media,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: